Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele opt luni ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4,5%, creștere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (+12,6%), lucrările de reparații capitale (+2,7%) și la lucrările de construcții noi (+2,2%).
Sectorul construcțiilor contribuie cu circa 6,6% la formarea Produsului Intern Brut (PIB) ar României, cu aproape două puncte procentuale mai puțin decât în urmă cu un deceniu. În ceea ce privește contribuția la creșterea economică a România, aportul construcțiilor este relativ modest. În trimestrul al doilea al acestui an, acesta a fost de 0,2 pp (din 5,1%), potrivit datelor INS.
Investițiile publice, cu o treime sub program
Cheltuielile de capital ale statului, respectiv investițiile finanțate exclusiv de la buget, au fost extrem de reduse în prima jumătate a anului. Până în iunie, acestea s-au menținut sub nivelul din 2021.
Până în august, cheltuielile de capital au urcat la 16,5 miliarde de lei, cu 10% peste nivelul din primele opt luni ale anului trecut. Ceva mai bine au mers proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, pentru care s-au cheltuit în primele opt luni din 2022 21,15 miliarde de lei, cu 11,2% mai mult decât anul trecut.
Cheltuielile totale pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 33 de miliarde de lei, în creștere cu 9,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost de 30,2 miliarde de lei, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Citește articolul integral pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)