Energia a avut, per ansamblu, o contribuție pozitivă la buget, asta pentru că nivelul decontărilor pentru schemele de compensare este încă redus.
Statul a continuat să beneficieze și de pe urma inflației, prin venituri mai mari din TVA. Pe partea de cheltuieli, dobânzile au lărgit gaura de la buget.
Deficitul bugetului general consolidat din primele nouă luni ale anului a fost de 41,7 miliarde de lei, mai redus decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 44,3 miliarde de lei.
Deficitul din septembrie a fost cel mai mare deficit lunar din 2022, fiind urmat de deficitul din februarie (0,59% din PIB) și cel din august (0,5% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 331,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu 22,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut.
Statul a plătit pe dobânzi mai mult de jumătate din cât a dat pe investiții
Printre cele mai mari și îngrijorătoare creșteri de cheltuieli din primele nouă luni se numără cea pentru dobânzile aferente împrumuturilor contractate de statul român.
Guvernul a plătit dobânzi de aproape 21 de miliarde de lei în primele nouă luni, cu 63,5% peste nivelul din aceeași perioadă din 2021.
”Plățile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 8,13 miliarde de lei ca urmare a creșterii ratelor de dobândă, în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, explică reprezentanții MFP.
Nivelul ridicat al dobânzilor este cu atât mai îngrijorător cu cât acesta reprezintă aproape jumătate din cheltuielile totale realizate pentru investiții.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)