„Prezenta lege instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activităților de sortare, ambalare, etichetare și transport pentru producătorii de legume-fructe și cartofi, denumită în continuare Schemă. Schema se aplică cu respectarea prevederilor cuprinse în Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2023-2027 și se va aplica după autorizarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat. Schema se aplică pe întreg teritoriul României”, este prevăzut în document.
Beneficiari ai acestei scheme de ajutor vor putea fi, în esență, persoanele juridice, PFA-urile și cooperativele ce se ocupă cu producția și comercializarea de legume, fructe și cartofi.
Valoarea ajutorului de stat va reprezenta 20% din valoarea producţiei comercializate şi se va acorda în limita a 100.000 de euro pe an, în cazul persoanelor juridice şi al PFA-urilor, respectiv în limita a 300.000 de euro pe an, în cazul cooperativelor.
Practic, de implementarea schemei se va ocupa Ministerul Agriculturii. Acesta va notifica CE despre schemă, iar apoi, după autorizare, va iniția normele metodologice ce vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului. Ulterior, cererile de plată ale producătorilor vor fi depuse la entitățile subordonate stabilite de minister.
Pentru a putea cere ajutorul, producătorii agricoli vor trebui să îndeplinească, în mare, următoarele condiții:
- să dețină și să exploateze suprafețe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantații de pomi fructiferi, plantații de arbuști și/sau semiarbuști fructiferi, plantații cu struguri de masă destinați consumului;
- să comercializeze legume, cartofi și/sau fructe;
- să facă dovada că au realizat activitățile de sortare, ambalare, etichetare și transport și că valoarea producţiei comercializate anual, pentru care se solicită ajutorul, a fost de minimum 1.000 de euro;
- să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat.