Acum, prin proiectul de lege ce se-ndreaptă spre votul decisiv al deputaților, se stabilesc autorizarea şcolilor de conducere auto defensivă și atestarea instructorilor de conducere auto defensivă, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive, aspecte absolut necesare pentru aplicarea măsurilor stabilite la începutul anului trecut.
“Cursul de conducere auto defensivă poate fi efectuat de către persoane care deţin permis de conducere şi cuprinde o parte teoretică şi o parte practică”, stabilește, în primul rând, viitoarea lege.
În vederea autorizării efectuării cursului de conducere auto defensivă, școala de conducători auto va trebui să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, cel puțin următoarele condiții referitoare la:
- 1. onorabilitate;
- 2. bază materială;
- 3. competență profesională.
Se consideră că îndeplinește condiția de la al doilea punct școala de șoferi care, în ceea ce privește pregătirea teoretică, deţine în folosinţă exclusivă şi permanentă, în proprietate, cu contract de închiriere sau cu contract de comodat atunci când este deţinut de asociatul unic sau unul dintre asociaţii şcolii de conducere auto defensiva, spaţii adecvate procesului de învăţământ.
Spaţiile adecvate procesului de învăţământ în care şcoala de conducere auto defensivă poate efectua cursul teoretic de conducere defensivă trebuie să cuprindă minimum o sală de pregătire teoretică, spaţiu pentru activitatea de secretariat şi arhivă, dar și un grup sanitar.
Fiecare sală de pregătire teoretică trebuie dotată cu retroproiector, tablă magnetică sau flipchart, mese și scaune, acces la internet etc. și, în ceea ce privește pregătirea practică, deține simulatoarele auto ce constau în echipamente care simulează habitaclul unui autovehicul (care trebuie să asigure răsturnarea și impactul frontal), dar și echipamente specifice ce constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea mâinilor pe volan la rotirea lui, exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei.
De asemenea, școlile de șoferi vor trebui să aibă un poligon auto (dotat inclusiv cu aspersoare de apa) și cel puțin două autovehicule de aceeași marcă, model și tip, dintre care unul dotat cu ABS, iar celălalt fără ABS, un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare și un autoturism dotat cu dispozitivul „roți libere”.
În fine, condiția numărul trei, competența profesională, se consideră îndeplinită dacă școala de șoferi are angajați, cu contract individual de muncă, minimum doi instructori de conducere auto defensivă.
O persoană poate obține calitatea de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive dacă are diplomă de bacalaureat, este aptă medical şi psihologic, deține permis de conducere de minimum cinci ani și promovează un examen teoretic.
Examenul pentru obținerea calității de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive (test tip grilă cu 60 de întrebări).
S-a decis includerea măsurilor propuse în 2022 într-un proiect de lege, deoarece, potrivit inițiatorilor, "puterea executivă nu a emis până în prezent normele de executare a legii, ceea ce, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, îndrituieşte legiutorul primar să ia măsurile legislative necesare pentru aplicarea legii, inclusiv prin aducerea normelor secundare la nivelul normelor primare.
Amânarea aplicării acestei legi menţine în România, în fiecare zi, în medie 5 morţi, 10 răniţi grav, 80 de răniţi uşor din accidente rutiere și aceste valori ar putea fi diminuate dacă Legea 20/2022 ar fi funcţională".
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)