Astfel că etilena, propilena și alcoolii (etanolul și ceilalți) acoperă mai mult de 25% din totalul importurilor de produse chimice esențiale pentru economia Românei, de peste 817 milioane de euro în 2021.
Dacă mai adăugăm și negrul de fum (necesar celor 3 fabrici de anvelope auto), proporția urcă la 37%.
Atât alcolii cât și etilena și propilena (din care se fac polietilena și polipropilena) se produceau în secțiile petrochimice care procesau produsele rezultate din secțiile de rafinare de la Petrobrazi, Petrotel, Petromidia, ca și de pe platforma rafinăriei de la Onești.
Importul de produse chimice a ajuns și la 87% din deficitul comercial al României. Fără îngrășăminte!
Din 2009 încoace, importul de produse chimice a fost constant de peste 40% din totalul deficitului comercial al României, fără să se includă și îngrășămintele chimice. A ajuns la 87% în 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Anul recordului nu este întâmplător și vom vedea de ce.
Trebuie precizat că ponderea „deficitului chimic” în totalul deficitului comercial al României s-a micșorat, în ultimii ani, dar NU din cauza scăderii celui dintâi, ci pentru că a crescut varietatea importurilor României, cu alte mărfuri, care și-au adăugat propriile deficite.
Recordurile ponderii deficitului comercial chimic în totalul deficitului comercial al României s-au înregistrat nu întâmplător în anii 2013- 2015. În 2012 s-a oprit producția colosului Oltchim.
Comentarii articol (0)