avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM -uri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM -uri

1. Este valabil la aceasta data CCM la nivel national? Parerile sunt impartite, ba ca da ba ca nu.
2. CCM la nivel de ramura Chimie si Petrochimie nr.369/7 din 8 august 2010 se aplica si pentru angajatii unei societati ( membrii ai unui sindicat liber afiliat la FSLCP si Cartel ALFA) care nu este pe lista de la pct.A ANEXA 1 si nu are codul CAEN mentionat la pct.-ul B din aceeasi anexa?
Mentionez faptul ca soc. are CAEN 2015 - fabricarea produselor azotoase si are specific activitatea in domeniul chimiei si petrochimiei. Toate combinatele chimice de ingrasaminte au acelasi cod CAEN sunt trecute pe lista mai putin aceasat soc.(CHEMGAS) care sustine ca nu este afiliata si presupun ca nu doreste pentru ca CCM-ul pe unitatea sa fie avantajos pt. ea si pt.angajati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 13 Martie 2012
1. In aceasta privinta, parerea nu poate fi decat unitara : Nu mai exista CCMN de la 01.01.2011.

2. De prevederile acelui CCM vor beneficia, conform legii, salariaţii din societăţile comerciale cuprinse în Anexa nr. 1 la contract, urmând ca, prin contractele colective de muncă la nivel de societăţi comerciale, să se stipuleze în mod concret faptul că o parte a fondului creat pentru negocierile colective se va constitui din contribuţia pe care salariaţii nesindicalizaţi o vor achita pentru a putea beneficia de facilităţile prevăzute în acest contract.... in acest sens, se exprima art.155 din ccm.
din raspuns sa inteleg ca nu se aplica CCM la nivelUL soc. cu profil chimic , mentionate, dar care nu este trecuta in ANEXA 1 ?
m-am referit la aplicarea CCM -ului pe ramura, la nivelul societaii? Problema este ca la negocierea CCM pe soc. NU S-AU RESPECTAT prevederi minimale ale CCM-ului superior. (art.152 din acesta);
Intr-adevar, acel ccm nu este aplicabil societatii respective ... nefiind aplicabil , cred ca la negocierea ccm la nivel de angajator partile nu sunt obligate sa respecte prevederile minimale ale acestuia .
Am reusit sa inteleg ce coduri CAEN sunt cele trecute la pct.B din ANEXA . Acestea provin din clasificarea activitatilor din 2003 valabila pana la 2007, folosita in CCM nr.412 din 31 iulie 2007 si care a constituit baza de plecare (copy-paste) pentru actualul CCM 369 din 8 august 2010. In acest CCM valabil codurile CAEN nu au fost actualizate conform noii codificari valabila din 2008, rezultand astfel o neconcordanta intre codurile CAEN mentionate in CCM 2007-2010 si cele ale societatilor cu profil chimic si petrochimic ( 23, 24 ) actualizate conform rev.2 CAEN/2008 (devin 20, 21). Ce se face in acest caz? Cum se interpreteaza. Toate codurile CAEN trecute la pct.B din Anexa 1 nu au nici o legatura cu chimia si petrochimia si activitati conexe, aparand aici paradoxul ca de acest CCM beneficiaza multe alte soc. care nu reprezinta ramura resp. si deloc soc. care au exact acest profil dar si-au actualizat codul CAEN. Cine raspunde pentru o asemenea iresponsabilitatea? Semnezi un CCM de asemenea importanta dar nu acorzi suficienta atentie schimbarilor esentiale responsabilitate pentru documente de care depinde siguranta multor oameni. Inclin sa cred ca nici sindicatele nu sunt asa de responsabile, ci doar vor oameni care sa iasa in strada sa scandeze si ele/ei sa se laude ca sustin mii de oameni. Cum daca produc asemenea erori. Este normal ca patronatul sa nu recunoasca CCM-ul pe ramura daca codul lui CAEN nu este trecut, chiar daca sindicatul liber ala angajatilor este afiliat la federatie, cartel care a semnat acel contract.
Si asa ne invartim in juriul cozii, iar angajatorul profita si isi impune punctul lui de vedere (cost financiar minim) liderilor care accepta orice.
Nu stiu daca pana in prezent a mai actionat cineva in instanta sindicatul pentru deciziile discriminatorii luate, dar eu voi incerca sa trag un semnal de alarma si forurilor sindicale superioare (federatie, cartel) pentru ca la nuvel de societati, liderii sunt in slujba patronatului si discrimineaza categoriile profesionale prin abrobarea unui CCM dupa cum doreste acesta.
Cu respect.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca la nivel de ramura Alex58 Alex58 As dori sa va rog daca puteti sa-mi spuneti daca pentru o unitate care are codul caen 2343 exista incheiat un contract de munca la nivel de ramura si daca ... (vezi toată discuția)
Afiliere la o federatie sindicala miri_miriana miri_miriana Daca intr-o firma nu exista ccm,iar angajatii infiinteaza un sindicat si se afiliaza la o federatie sindicala,ce legi vor fi aplicabile acestei situatii??Se va ... (vezi toată discuția)
Prevederi ccm pe societate sub cu prev. minimale din ccm pe ramura conelia anghel conelia anghel Exista CCM pe ramura Chimie si Petrochimie 2010-2012 care are cerinte minimale de la care se incep negocierile pt. CCM pe societate. In urma deciziei de ... (vezi toată discuția)