Guvernul a adoptat anul trecut OUG nr. 169/2022, care a operat modificări tot pe Legea 84, unde a apărut astfel un nou capitol (Capitolul VIII1 ) care prevede procedura concretă de soluționare a cererilor de anulare și de decădere ce vor putea fi formulate la OSIM. În 30 de zile de la publicarea acestei ordonanțe trebuie actualizate însă și prevederile Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998. Termenul s-a împlinit săptămâna trecută, iar la Ministerul Economiei regăsim azi în dezbatere un proiect de HG privind modificarea și completarea HG nr. 573/1998 privind organizarea și funcţionarea OSIM, prin care se va proceda la înființarea la nivelul OSIM a unui serviciu de anulări și decăderi, în cadrul căruia vor fi organizate și vor funcționa Comisii de specialitate formate din trei membri.
Pentru asta, vor trebui recrutați minimum nouă oameni cu competențe de specialitate în domeniul mărcilor, dar și cu experiență în domeniul juridic, potrivit notei de fundamentare.
„Soluționarea acestor cereri reprezintă o activitate complexă, care necesită atât experiență în domeniul juridic cât și cunoștințe de specialitate în domeniul protecției mărcilor, fiind necesară pregătirea personalului care ar urma să facă parte dintr-o astfel de structură organizatorică, astfel încât să fie în măsură să îndeplinească aceste atribuții specifice de o manieră profesionistă și la un nivel ridicat de eficiență și eficacitate, în acord cu jurisprudența națională și europeană în materie, cu luarea în considerare a interpretărilor obligatorii date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în domeniul mărcilor (...)
Având în vedere că în fața instanțelor de judecată sunt introduse anual aproximativ 70 de cereri având ca obiect anulări și decăderi de marcă, se estimează că un număr cel puțin egal cu acesta de cauze ar putea fi înregistrate anual și la OSIM, în procedură administrativ - jurisdicțională”.
Notă: Anularea și decăderea se pot face doar pentru motivele precizate în lege. De pildă, se poate cere decăderea dacă într-o perioadă neîntreruptă de 5 ani, socotită de la data încheierii procedurii de înregistrare, marca nu a făcut obiectul unei utilizări efective pe teritoriul României pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost înregistrată și dacă nu există motive întemeiate pentru a nu fi fost utilizată.
Prin OUG 169 s-a stabilit care e cuprinsul cererii ce va fi adresată OSIM (același și pentru anulare, și pentru decădere), unde vor trebui trecute motivele de fapt și de drept, precum și înscrisurile doveditoare în susținerea cererii. Cererile se vor putea depune la Registratura generală OSIM, prin poștă, fax sau pe cale electronică, urmând a fi susținute personal sau prin reprezentant în fața unei comisii.
De analiza acestor cereri se va ocupa o comisie de specialitate din cadrul OSIM, care va convoca în scris părțile și va stabili termenele de soluționare a cererilor. Chiar și dacă părțile convocate nu se prezintă, procedurile în fața comisiei vor putea avea loc și în lipsă, iar ședințele vor fi publice.
Atenție! Proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.