Buna ziua,
O persoana a facut cerere de inregistrare OSIM a 3 modele/desene. Hotararea OSIM a fost ca unul din modele nu poate fi inregistrat deoarece exista o alta persoana care a inregistrat modelul inaintea sa , model pentru care are certificat.
Potrivit procedurii cel care a solicitat inregistrarea celor 3 modele a contestat in instanta hotararea Osim,
Problema insa se complica la cererea de chemare in judecata si anume prin faptul ca desi priveste contestarea hotararii Osim paratii sunt mostenitorii celui care are deja modelul inregistrat , pe langa contestarea hotararii Osim se cere anularea certificatului obtinut de defunct pe motiv de lipsa de noutate.
Intrebarile mele ar fi
1. Au calitate procesuala mostenitorii in cauza CONTESTARE HOTARARE OSIM?
2. Fiind citati de catre instanta in calitate de parati fara alta specificatie ce cale de aparare au mostenitorii titlului de propr. la prima infatisare?
Nu am inteles daca celelalte doua desene au fost inregistrate sau nu... Presupun ca da, daca nu erau probleme legate de acestea.
Actiunea trebuie indreptata asupra mostenitorilor (carora le-au fost transmise prin succesiune drepturile asupra marcii) si asupra OSIM. Atata timp cat marca a fost deja inregistrata legal, ei nu sunt in culpa pentru ca au refuzat inregistarea aceleiasi marci, au procedat corect, conform legii.
In procedura administrativa de inregistrare a marcii, buna sau reaua-credinta a solicitantului nu face obiectul cercetarii din oficiu de catre OSIM, ei deci nu se afla in culpa pentru ca au inregistrat marca respectiva atunci cand li s-a solicitat acest lucru. Insa vor fi chemati si ei ca parat in cauza, solicitandu-se anularea unui act emis de ei.
Insa, se poate solicita in instanta de catre cei care doresc sa inregistreze marca anularea inregistrarii anterioare a acesteia in urmatoarele conditii:
"Art. 48 - Legea 84/1998 - Orice persoana interesata poate cere Tribunalului Municipiului Bucuresti anularea inregistrarii marcii pentru oricare dintre motivele urmatoare:
a) inregistrarea marcii s-a facut cu nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. 1;
b) inregistrarea marcii s-a facut cu nerespectarea dispozitiilor art. 6;
c) inregistrarea marcii a fost solicitata cu rea-credinta;
d) inregistrarea marcii aduce atingere dreptului la imagine sau numelui patronimic al unei persoane;
e) inregistrarea marcii aduce atingere unor drepturi anterior dobândite cu privire la o indicatie geografica protejata, un desen sau un model industrial protejat sau alt drept de proprietate industriala protejat ori cu privire la un drept de autor.
Actiunea in anulare pentru motivul prevazut la alin. 1 lit. c) poate fi introdusa oricând in perioada de protectie a marcii.
Termenul in care poate fi ceruta anularea inregistrarii marcii pentru motivele prevazute la alin. lit. a), b), d) si e) este de 5 ani si curge de la data inregistrarii marcii."
Va trebui probata insa reaua-credinta a celui care a solicitat si obtinut inregistrarea marcii respective. Reaua credinta a solicitantului exista daca la momentul introducerii cererii, acesta avea cunostinta de folosirea acestui semn, pentru produse identice sau similare, de catre o alta persoana.
Multumesc
Nu e vorba in actiune de reaua-credinta. Poate nu m-am facut inteles.
Este vorba de o contestatie la o hotarare a comisiei de examinare OSIM. In motivarea in fapt reclamantii sustin ca titlul de proprietate al mostenitorilor trebuie desfiintat pentru LIPSA DE NOUTATE deoarece defunctul a facut public desenul inainte de a-l inregistra, nicidecum pentru cele enumerate de dvs mai sus.
Mai mult decat atat , nu exista un capat de cerere pt acest lucru, actiunea este DE CONTESTARE A HOTARARII COMISIEI DE EXAMINARE OSIM.
In aceasta situatie , revin , ce calitate procesuala au mostenitorii?
Si mostenitorii de cale de aparare ar trebui sa urmeze intr-un proces in care se contesta o hotarare care nu le apartine?
Legea 192/2006 modificata si completata prin Legea 280/2007, precum si Legea nr. 11/1991,
ca si reglementarile de drept comun, reglementeaza diverse mijloace de aparare a drepturilor asupra desenelor şi modelelor industriale pe care solicitanţii, titularii şi persoanele interesate le au la dispoziţie.
Prima este contestatia. Procedura este prevazuta de art. 24 şi art. 25, din Legea nr. 280/2007, precum si art. 45-50 din HG 211/27.02.2008 privind Regulamentul de aplicare a legii.
Contestarea hotararii Comisiei de examinare trebuia facuta insa la OSIM, nu in instanta.
Potrivit prevederilor legale invocate mai sus, persoanele indreptatite sa formuleze contestatie impotriva hotararilor privind cererile de inregistrare a unui desen sau model sunt persoanele carora, in mod legal, li s-au comunicat acele hotarari, respectiv:
- solicitanţii ale căror cereri de înregistrare DM au fost respinse;
- solicitanţii ale căror cereri de înregistrare DM au fost admise in parte la înregistrare.
Art. 46, alin. 10, din HG 211/2008, care stabileşte componenţa şi competenţa Comisiei de contestatii, prevede ca pot fi contestate hotararile de respingere sau cele de admitere partiala luate de Comisia de Examinare desene si modele, cu privire la cererile de inregistrare a desenului sau modelului. Contestatia este solutionata de Comisia de Contestatii, iar hotararea Comisiei de Contestatii, daca il nemultumeste pe contestatar, poate fi atacata la Tribunalul Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare (art. 25 din Legea 129/1992).
Deci aceasta contestatie se depune la Registratura OSIM, nu in instanta!
Asa cum am spus si mai sus, mostenitorii dobandesc prin succesiune drepturile asupra modelului/desenului in cauza, deci si tot ce deriva din asta, inclusiv calitatea procesuala de ... parati in cazul in care se cere anularea inregistrarii.
Insa daca nu s-a cerut anularea inregistrarii desenului (in instanta!), ci este doar contestata hotararea comisiei de examinare, succesorii titularului nu au nicio implicare. Daca o astfel de contestatie s-a depus in instanta, ea va fi respinsa ca fiind gresit indreptata.