În lupta către excelență, nu-i permitem copilului să cunoască eșecul sau să aibă posibilitatea de a renunța. Acest lucru le face însă rău și așa se explică de ce anumite activități sunt pentru ei corvoadă, nu distracție.
Dacă nu-i permiți să ezite sau să experimenteze dezamăgirea, va deveni neajutorat, opusul a ceea ce-ți dorești pentru el. Jessica Lahey, profesor și jurnalist la „New York Times”, e de părere că „protecția exagerată a părinților a distrus competențele, independența și potențialul academic al unei întregi generații”.
Elevii recunosc că, în timpul școlii, li se impune un singur țel: admiterea la facultate. Sunt condiționați să evite eșecul, de parcă acesta i-ar îndepărta de visul lor. Fiecare scăpare, temă nefăcută sau absență îi îndepărtează și mai mult de reușită.
Teama de eșec apare atunci când părinții îi controlează viața copilului tot timpul, de la grădiniță până la liceu. Prea mulți părinți strigă indicații de la marginea terenului de fotbal; îi ajută prea mult la teme, întrebă profesorii tot timpul ce note au luat; intervin în problemele pe care micuții le au cu prietenii.
Jessica Lahey sfătuiește părinții care vor copii fericiți să-i învețe să fie optimiști, motivați și să-i lase să ia singuri decizii, chiar dacă nu sunt mereu cele mai bune. Majoritatea adulților știu că eșecul este parte din viață, chiar dacă este dureros și neplăcut, acesta fiind și motivul pentru care-și protejează exagerat odraslele.
Atât în calitate de părinte, cât și de profesor, Lahey e de părere că părinții trebuie să le permită copiilor să experimenteze eșecul. Ea argumentează astfel:
- eșecul le permite să se descopere;
- ai răbdare cu puștiul tău și ai încredere în el;
- ține cont că atunci când te oferi să faci ceva în locul lui îi dai de înțeles că este incapabil;
- lasă-l să greșească și să-și testeze abilitățile. E un lucru bun care îl va face mai puternic;
- cu cât muncește mai mult să depășească o provocare, cu atât își dezvoltă inteligența;
- copiii ai căror părinți le susțin independența sunt mai încrezători în sine și fac mult mai bine față frustrărilor;
- cei care-și urmează propriile țeluri au mult mai multe șanse să le atingă.
Comentarii articol (0)