Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Puterea medie de cumpărare în România este cu 51 la sută mai mică față de media europeanăRomânia are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană. Țara noastră se clasează pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în cercetare.
Potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022, citat de Agerpres, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 16.344 euro.
Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută.
De exemplu, un cetățean din Liechtenstein are un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de 66.204 euro. Adică de patru ori mai mare decât media europeană și de peste 43 de ori mai mare decât un cetățean ucrainean.
Reinfectarea cu coronavirus este mai riscantă decât infectarea iniţială, arată un nou studiuRiscurile de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate ca urmare a îmbolnăvirii cu Covid-19 cresc puternic în intensitate în cazul reinfectării prin comparație cu infectarea inițială, indiferent dacă persoana în cauză este vaccinată sau nu, arată un nou studiu publicat joi.
„Reinfectarea cu coronavirus creşte atât riscul efectelor acute, cât şi riscul de Covid lung”, a spus dr. Ziyad Al-Aly de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis.
„Acest risc a fost evidenţiat la persoanele nevaccinate, la cele vaccinate şi la cele cărora le-au fost administrat doze booster”, a adăugat el, conform Reuters, citat de Agerpres. Concluziile studiului au fost formulate pe baza datelor colectate de Departamentul pentru veterani din Statele Unite din 1 martie 2020 până pe 6 aprilie 2022 corespunzătoare unui număr de 443.588 de pacienţi cu o singură infectare SARS-CoV-2, 40.947 cu două sau mai multe infectări şi 5,3 milioane de indivizi neinfectaţi. Cei mai mulţi dintre subiecţii studiului au fost bărbaţi.
ROBOR a scăzut la minimul ultimelor 30 de zile, în timp ce Consiliul Concurenței verifică băncile și dobânda BNR a crescutIndicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 8,10% pe an, de la 8,13% pe an, miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Această valoare n-a mai fost întâlnită în cazul ROBOR la 3 luni din data de 12 octombrie, când nivelul indicelui a fost de 8,11%. ROBOR la 3 luni s-a aflat pe un trend descrescător în ultimele șapte zile, după ce a atins nivelul de 8,20% la începutul lunii noiembrie - maximul ultimilor 12 ani.
Zilele trecute, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25%. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta.
Comentarii articol (0)