Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Cresc ratele la creditele în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou recordIndicele ROBOR la trei luni a atins un nou record al anului, urcând joi la 2,40 %, după patru zile de stagnare, arată datele BNR.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 2,40%, în creştere faţă de nivelul de 2,36% înregistrat în ultimele patru zile de cotare.
De la începutul săptămânii, ROBOR la trei luni s-a majorat cu 1,69, iar de la începutul lunii octombrie indicele s-a majorat cu 34%.
Tot joi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,51%, de la 2,48% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,61%, de la 2,57% miercuri.
Oamenii de știință de la Oxford au descoperit o genă care dublează riscul de a muri de Covid-19Oamenii de știință au identificat o genă specifică care dublează riscul de insuficiență respiratorie cauzată de Covid-19 și care ar putea explica de ce unele grupuri etnice sunt mai predispuse decât altele la boala gravă, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că o versiune cu risc mai mare a genei împiedică, cel mai probabil, celulele căilor respiratorii și plămânilor să reacționeze în mod corespunzător la virus.
Aproximativ 60% dintre persoanele cu origini sud-asiatice sunt purtătoare ale acestei versiuni a genei, comparativ cu 15% dintre persoanele cu origini europene, potrivit studiului publicat joi.
OMS trage un semnal de alarmă: Încă o jumătate de milion de europeni ar putea muri din cauza Covid-19 până în februarieOrganizația Mondială a Sănătății trage din nou un semnal de alarmă cu privire la ritmul „foarte îngrijorător” de transmitere a coronavirusului în țările europene. Dacă trendul actual continuă, Europa ar putea înregistra încă jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până în luna februarie, atenționează OMS.
"Suntem, din nou, epicentrul pandemiei", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.
„Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie", a adăugat el.
Pentru specialiştii de la OMS, creşterea numărului de cazuri poate fi explicată printr-o combinaţie de doi factori - acoperirea vaccinală insuficientă şi relaxarea restricţiilor anti-COVID-19.
Comentarii articol (0)