Pe de altă parte, ANRE a verificat și a transmis spre decontare furnizorilor care au aplicat schemele de compensare și plafonare circa cinci miliarde de lei, potrivit celor mai recente informații oficiale.
Cum a câștigat statul din ”liberalizarea” pieței energiei
Cu toate că rapoartele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nu indică suma exactă încasată de stat din suprataxarea companiilor energetice, în contextul dereglementării pieței, acestea conțin indicii oficiale, aflate în documente guvernamentale, semnificative cu privire la amploarea veniturilor suplimentare colectate la buget în urma acestui proces.
Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii (capitol bugetar la care sunt ”vărsate” veniturile din suprataxare) s-a ridicat la 9,25 miliarde de lei în primul semestru din 2022.
Acestea au înregistrat o creștere semnificativă de 7 miliarde de lei față de anul precedent, pe seama:
- evoluției încasărilor la bugetul de stat din impozitul pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+5 miliarde de lei)
- a unui nou impozit aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+2 miliarde de lei).
- impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+1,6 miliarde de lei)
- impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+1,1 miliarde de lei).
Comentarii articol (0)