avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate COMPANIA DE TELEFONIE MOBILA-EURO vs LEI
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

COMPANIA DE TELEFONIE MOBILA-EURO vs LEI

Buna ziua,

As vrea daca se poate sa imi dati o lamurire ca sa inteleg fenomenul. Luam exemplu o companie de telefonie mobila (Subiectul e vechi probabil) care ofera servicii si produse.

Te duci sa iti achizitionezi o cartela de reincarcare cu 7 euro. Mergi la magazin si ceri o cartela: Vanzatorul te intreaba cu ce valoare doresti 4,5,6, etc euro si tu ii spui 7 euro. La final cand platesti o faci in lei. Euro este calculat la cursul BNR din ziua respectiva plus se adauga TVA. Interesant.

Nr. 1 TVA-ul nu trebuie sa fie inclusa in pretul produsului din cate stiu eu? Atunci cand cumperi un suc tva-ul este inclus in pretul acestuia. De ce trebuie sa plateasca o persoana fizica sau juridica TVA-ul ?
Nr. 2. Avand in vedere faptul ca facem parte din Uniunea Europeana dar euro nu este moneda oficiala a tarii noastre, de ce ni se prezinta costul produsului in euro si nu in lei? (Inteleg eu politica lor de credit in euro dar noi avem lei).


Nr. 3 Daca ni se prezinta costul produsului in euro (chiar daca la final este calculat la valoarea leului plus tva), atunci cand platim cartela: De ce nu accepta plata in euro? Sa zicem ca nu am lei la mine si am fix 7 euro. De ce compania nu accepta aceasta posibilitate de plata in Euro? Odata ce ei iti ofera un produs in euro? Nu este o constrangere asupra consumatorului?

In final de fapt compania este o ''casa de schimb valutar'' care iti vinde 1 euro la valoarea pe care o cred ei. Ca si consumator trebuie sa ai posibilitatea de-a alege. Nu sa fi constrans. Probabil imi veti spune: Nu esti obligat sa iti iei cartela de la ei sau orice alta firma. Atunci nu mai vorbim la telefon:).
Nu sunt cateva incalcari de legi aici (desi, dupa cum functioneaza sistemul se pare ca, totul merge legal sau ''legal''.


Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:40, 17 Iulie 2012
Incerc sa va raspund la toate.

Nu este obligatoriu ca pretul unui produs sa evidentieze separat taxa pe valoarea adaugata pe care o cuprinde; in opinia mea afisarea pretului fara TVA este o strategie de marketing - in felul acesta poti avea impresia ca pretul e mai mic.

In schimb este obligatorie aplicarea TVA la orice produs sau serviciu pe care o firma il vinde, TVA este un impozit indirect pe consum incasat de stat. Aproape toate tarile au sub o forma sau alta aceasta taxa pe valoarea adaugata, e o sursa importanta de venit pentru bugete.
Daca nu stiati, tocmai ati aflat ca platiti inca un impozit pe care il vedeti evidentiat separat pe bonurile fiscale de la supermarket, de exemplu. Acei bani merg la bugetul de stat, nu raman la comerciant.

7 euro+TVA inseamna 8.68 euro, acesta este pretul complet al cartelei. Din ei firma incaseaza 7 euro iar 1.68 euro ii vireaza statului.

La intrebarea a doua, gasiti aici
[ link extern ] /
o explicatie din care am luat un fragment:
Cei mai mari operatori telecom din România au tarifele exprimate în euro, situaţia fiind explicată de companii prin faptul că o mare parte dintre serviciile şi echipamentele achiziţionate de la parteneri externi sau români sunt tarifate, de asemenea, în moneda europeană. Majoritatea costurilor noastre sunt în euro, iar exprimarea preţurilor în euro este un mod de a stabiliza relaţia între venituri şi cheltuieli şi de a îmbunătăţi astfel predictibilitatea rezultatelor financiare ale societăţii explica oficialii unei astfel de firme

La intrebarea a 3-a un raspuns partial aveti mai sus, iar pentru intrebarea De ce platim in lei si nu in euro, raspunsul este ca in Romania facturile se intocmesc in lei, nu in euro, insa nimic nu interzice operatorilor economici sa isi exprime preturile in valuta cu conditia sa precizeze cursul de schimb la care se refera – cursul anuntat de BNR intr-o anumita zi; nu companiile stabilesc valoarea euro din ziua platii, nu pot fi comparati cu o casa de schimb valutar.

Nu sunt incalcari ale legii, sunt doar metode gasite de companii pentru a-si conserva veniturile.
Multumesc pentru raspunsuri.

Avand in vedere ca suntem un stat independent (cel putin aparent, ca de altfel deja suntem ''cumparati'') totusi, tara noastra (guvernantii) nu ar trebui sa accepte exprimarea in euro a preturilor si incasarea in lei. Exprimi pretul in lei si il platesti in lei. Daca facturile sunt facute in lei si ei isi exprima produsele si serviciile in euro, compania de telefonie mobila ar trebui sa ofere si posibilitatea de-a achita in euro cele achizitionate. Dar cum sa accepte ei 7 euro. Ar trebui sa plateasca tva-din banii respectivi. Si daca cumva exista o tva ascunsa in respectivi 7 euro? Asta numai ei stiu, nu?

"7 euro+TVA inseamna 8.68 euro, acesta este pretul complet al cartelei. Din ei firma incaseaza 7 euro iar 1.68 euro ii vireaza statului. "'. Exact, asta explicam indirect in primul mesaj..
Atata timp cat traim intr-un stat unde moneda oficiala este leul nu intereseaza pe nimeni euro. Ce treaba am eu ca si consumator in ce valuta isi cumpara el echipamentele,etc? De unde stiu eu ce costuri are firma cu echipamentele respective? Bineinteles, orice firma, cred, cauta un produs cat mai bun si la cel mai mic pret.
Va dati seama ca nu convine nimanui sa cumpere o cartela de 7 euro (credit) si sa plateasca aproape 9 euro. Ce afacere e asta? Din 7 euro ar trebui societatea sa plateasca respectivul TVA. Dar bineinteles, dupa cum spuneati: Totul este un interes la nivel international fara ca societatile respective sa iese in pierderi. Mai ales ca societatea despre care vorbeam, a avut un profit net declarat de aproape un miliard de euro anul trecut (si nedeclarat....oare cat era?.). Ma gandesc cum ar fi varianta asta: Sa avem moneda nationala in euro. Ce-ar face compania de telefonie mobila: Clientul plateste 10 euro, dar primeste credit de 7,6 euro . Cu motivatia ca restul merge sub forma de tva la stat. Cum vine asta? Nu mi se pare legal ca eu sa platesc tva separat ca si consumator. Asta poate fi o forma de escrocherie. De unde stiu eu ca in pretul respectiv afisat nu exista deja tva-ul inclus? Nu exista o delimitare impusa de statul nostru. Asa cum aceste societati cu venituri anuale substantiale ar trebui sa aiba un impozit progresiv. Intre 0 si 10.000 ai atata impozit si acesta creste in functie de valoarea venitului.

Stau si imi imaginez mergand la magazin (avand moneda oficiala in euro): Va rog sa imi dati o cartela cu 5 euro si scot din buzunar 5 euro. Asta de fapt este si avantajul. In lei automat societatea castiga. Raport euro-lei. Isi permite sa iti adauge tva-ul separat. Raport euro-euro oare cum ar proceda? Cum exemplificam mai sus, nu? Probabil atunci ar trece la alta forma de contorizare: Ar fi unitati, nu euro. Si ti-ar stabili atatia unitati la pretul de x euro. In fine. Nu este normal ce se intampla in tara asta.
p.s Nicio problema daca factura e in lei. Eu iti platesc 7 euro cartela asa cum este pretul afisat si tu faci factura in lei:). Neavand lei la mine doar euro. :) E corect, nu? Daca oferta de preturi la produs este in alta moneda decat cea oficiala. Iti dau cat ceri si restul te descurci tu la factura..

Va redau un citat din articolul mentionat"

" Oficialii Vodafone nu au precizat, pe de altă parte, cum se explică faptul că grupul britanic are tarife în moneda naţională (forinţi) pe piaţa din Ungaria, unde de asemenea cheltuielile pentru echipamente sunt în euro".

Cum explicam asta? totul vine de la conducere. chiar daca societatea se raporteaza la euro, echipamente, spatii inchiriate, totusi se rezuma la moneda locala. Asa este si normal.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
doar_el, utilizator
Fara niste minime notiuni de contabilitate / fiscalitate va fi greu sa intelegeti ce este TVA si din ce sunt compuse preturile, nu ne-am prea inteles si nici nu cred ca e cazul sa dezvoltam subiectul in privinta asta.
In rest, consider punctul dvs. de vedere pertinent.

Rugaminte: nu mai mentionati in postarile dvs. nume de persoane juridice (sau fizice, pentru viitor), Regulamentul forumului nu permite asta. Multumesc.
Buna ziua,

ma intereseaza acest subiect intrucat conducerea unui lant de magazine la care lucrez doreste sa afiseze preturile in euro, dat fiind situatia actuala....Cat de legal este? Am voie sa afisez doar in euro? Trebuie afisat si pretul in Ron in contrapartida? Va rog, dati-mi cadrul legal.....sunt in mare incurcatura!

Multumesc

Alte discuții în legătură

Adaos comercial la produse oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Astazi dimineata am vrut sa cumpar o cartela Orange PrePay de 7 Euro de la un magazin alimentar care avea posibilitatea sa incaseze cval ... (vezi toată discuția)
Dubla colectare a tva? gheorghemaria gheorghemaria achizitionez un serviciu on-line prin plata prin sms. la achizitionarea acelui credit pentru sms eu platesc tva aferent lui societatii de telefonie. la ... (vezi toată discuția)
Vanzare la distanta? Kozan Erika Kozan Erika Firma avand ca obiect de activitate vanzare prin internet doreste sa livreze produse catre persoane fizice din UE.Factura in ce moneda se va emite?Care sunt ... (vezi toată discuția)