Deoarece este o procedură intruzivă, care generează efecte fizice și psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginității, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminată oficial, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Justiției (MJ) apărut azi în Monitorul Oficial. Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginității se face de-acum numai în proceduri oficiale, la solicitarea autorităților.
Ordinul comun al MS și MJ nr. 1.434/687/C/2023, oficializat azi, vizează modificarea
Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, conținute de
Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact, cel puțin, asupra psihicului femeilor.
Este vorba, mai exact, de eliminarea, indiferent de vârsta persoanei, a
practicii testării virginității la femeie,
la cererea persoanelor fizice, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.
Astfel, de-acum sunt posibile doar stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate (văduvie), avort, naștere, lehuzie.
Înainte, o parte dintre examinările ce se puteau face în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se refereau la constatarea virginității, capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginității sau deflorării, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârstă în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie.
Așadar, examinarea genitală pentru constatarea virginității mai este posibilă
doar la cererea organelor judiciare.
În vara lui 2022, Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” a emis o dispoziție prin care a stabilit eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice, la camera de gardă, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate a unei femei la nivelul institutului, începând cu data de 10 iunie 2022, și informarea solicitanților că examinarea medico-legală genitală se poate face acolo numai în procedura oficială, la solicitarea organelor de poliție.
De-a lungul anilor, mai multe organizații internaționale, printre care Organizația Mondială a Sănătății și Comitetul Națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, au stabilit că
“testarea virginității nu are suport științific și nu este necesară asupra stării de bine din punct de vedere fizic, psihologic și social”, dar și că este
“o procedură intruzivă care generează efecte fizice și psihologice directe asupra femeilor precum și retraumatizante în cazurile de cercetare a abuzului sexual”, după cum apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect.
Comentarii articol (0)