ACCES GRATUIT
Violenta impotriva femeilor ar trebui recunoscuta ca infractiune in toate statele UE
Violenta pe criterii sexuale trebuie recunoscuta ca infractiune penala in toate statele membre ale UE si autorii acestor infractiuni ar trebui urmariti penal in mod automat, sustin deputatii intr-o rezolutie adoptata, saptamana aceasta.
Articolul continuă mai jos
Violenta barbatilor impotriva femeilor, indiferent de varsta, educatie, venit sau pozitie sociala - este o problema structurala si larg raspandita in UE, numarul femeilor victime ale acestui tip de violenta fiind ingrijorator de mare, au aratat deputatii.
Deputatii recomanda statelor membre "sa recunoasca faptul ca violenta sexuala si violul avand ca victime femei, in special in randul cuplurilor casatorite si in raporturile intime neoficializate si/sau savarsite de rudele de sex masculin, constituie infractiuni penale" si "sa urmareasca penal din oficiu autorii acestui tip de infractiune".
Parlamentul recomanda de asemenea statelor membre sa ia masurile legale pentru a pune capat mutilarii genitale a femeilor si sa respinga orice referire la practicile culturale, traditionale sau religioase si la traditii ca circumstante atenuante in cazurile de violenta impotriva femeilor, inclusiv cazurile asa-numitelor crime de onoare si de mutilare genitala a femeilor.
Violenta este legata de distributia inegala a puterii intre femei si barbati in societatea noastra, se spune in rezolutie, adaugandu-se ca violenta barbatilor impotriva femeilor reprezinta o incalcare a drepturilor omului, in special a dreptului la viata, dreptului la siguranta, dreptului la demnitate si dreptului la integritate fizica si psihica, precum si a dreptului la alegere si sanatate sexuala si reproductiva.
O baza legala clara
In rezolutia adoptata, deputatii solicita elaborarea unui plan de politici specifice si coerente pentru combaterea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor, asa cum se prevede in Foia de parcurs UE pentru egalitate intre femei si barbati. Este necesara stabilirea unei baze juridice clare pentru combaterea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor, iar legislatia si politicile nationale din acest domeniu trebuie sa fie imbunatatite, in special prin elaborarea unor planuri de actiune nationale de anvergura.
Membrii Parlamentului solicita crearea unor mecanisme menite sa faciliteze accesul femeilor care sunt victime ale violentei pe criterii de gen sau ale retelelor de trafic de persoane la asistenta juridica gratuita.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)