avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea privind prevenirea si combaterea violentei in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie

Cine a citit opera lui Rebreanu, „Ion”, îşi aduce aminte de Ana, soţie asupra căreia s-au produs acte de violenţă fizică, psihică şi verbală. Aceasta a fost maltratată de nenumărate ori de soţul ei, a cărui datorie era de a avea grijă de bunăstarea şi armonia sa, a soţiei şi a cuplului ca întreg. Deşi operă literară, creaţie artistică a unui autor de început de secol XX, scenariul romanului ION este – încă – unul actual în societatea românească. Spun „încă” având speranţa că evenimentul de astăzi va reuşi să aducă schimbări importante în ceea ce priveşte reducerea şi prevenirea fenomenului de violenţă în familie. Un proiect de lege iniţiat în urmă cu doi ani a fost adoptat tacit de Senat la sfârşitul lui 2010 şi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei în data de 5 decembrie 2011. La sfârşitul lunii februarie, actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, iar miercuri, 7 martie 2012 a fost trimis la Preşedinţie, pentru promulgare. Joi (8 martie 2012), Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost semnat.

Ce prevede noua lege?

În primul rând, în proiectul de lege sunt enumerate toate tipurile de violenţă care se pot produce într-o familie şi care vor fi incriminate: violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală. Cu alte cuvinte, soţul nu are voie să o tragă de păr pe soţie, să o bruscheze, să o înjure, să o bată, să afişeze arme în mod ostentativ în prezenţa ei, să o neglijeze sau să recurgă la acte de gelozie.

Dacă ştim ce-i este interzis bărbatului să facă, să aflăm şi care sunt drepturile femeii în cazul în care asupra ei sunt manifestate acte de violenţă. Ea va beneficia de asistenţă juridică gratuită, de asemenea va primi servicii de asistenţă socială, medicală, consiliere, reabilitare, reintegrare, toate acestea gratuit. Practic, victima violenţei este ajutată din toate punctele de vedere, important este ca ea să recunoască acele acte violente care se produc asupra sa. Mai mult decât atât, victima are dreptul de a solicita instanţei un ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar agresorului i se poate interzice să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, acestuia i se pot imputa unele costuri, cum sunt cele medicale, cheltuielile de judecată, cele generate de adăpostirea victimei. O măsură şi mai drastică este restricţia agresorului, ce prevede evacuarea de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, fie în jurul locuinţei, fie la locul de muncă, interzicerea oricărui contact telefonic sau al corespondenţei.

Sancţionarea agresorului va fi amenda între 1.000 şi 5.000 lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor sau amendă între 500 şi 1.000 lei pentru încercarea agresorului de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.

Ce e bun şi ce e rău?

Am văzut deja că victima violenţei domestice beneficiază de anumite drepturi, din punct de vedere medical, juridic sau al asistenţei sociale. Se pune însă întrebarea: Câte femei vor avea curajul să recunoască actele de violenţă manifestate asupra lor de către partenerul de viaţă? Pe cale de consecinţă, câte femei vor beneficia de aceste drepturi prevăzute de noua lege şi câţi agresori vor fi sancţionaţi? Depinde, cred eu, de educaţia care va trebui făcută la nivelul comunităţii în vederea îndeplinirii cu succes a prerogativelor legii. Practic, în societatea românească, nu este de ajuns ca Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie să fie promulgată, ci avem nevoie ca victimele (actuale şi potenţiale) să conştientizeze alternativa unei vieţi mai bune şi a unui mod de trai lipsit de grija loviturilor din partea unui soţ agresiv. Multe dintre victime nu depun plângeri împotriva agresorului, fiindu-le teamă că acesta se va răzbuna. De aceea, împreună cu aplicarea legii, ar trebui să se aibă în vedere acţiuni de educaţie civică, prin care posibilele victime să poată înţelege necesitatea efectuării plângerii, având, în acelaşi timp, siguranţa menţinerii integrităţii lor în contextul în care agresorul ar fi sancţionat. Încercând să ne încadrăm în modul optimist în care am început, acel „încă” poate fi estompat treptat, cu timpul reuşind să ne mândrim cu o societate din care personajele de tip „Ion” vor lipsi. Un prim pas a fost deja făcut.

Sursa : [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: BIGHY , utilizator 01:08, 12 Martie 2012
rolandmindrila a scris:

cu timpul reuşind să ne mândrim cu o societate din care personajele de tip „Ion” vor lipsi.

Avand in vedere ca relatia de cuplu ,implica 2 persoane,sa zicem ca decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr 217/2003 solutioneaza o mare problema des intalnita in violenta domestica
Totusi,realitatea si practica demonstreaza ca exista si cazuri in care "ea" este factorul cu comportament si atitudine violenta si agresiva impotriva partenerului
In acest caz ,cum este protejat 'el" ??
ynocentta a scris:


Totusi,realitatea si practica demonstreaza ca exista si cazuri in care "ea" este factorul cu comportament si atitudine violenta si agresiva impotriva partenerului
In acest caz ,cum este protejat 'el" ??


,,El,, este protejat in acelasi mod in care este protejata si ,,ea,,.Legea se refera la victime ale violentei intrafamiliale, in general, fara a deosebi dupa sex .Legea, in general dealtfel nu face o asemenea distinctie, fiind egala pentru toti ...

Cu siguranta teama de razbunare a agresorului le-ar putea impiedica pe victime sa depuna plangere.Totul este sa se porneasca de undeva, aceasta lege sa ajunga la cunoastinta acestor victime pentru ca ele sa poata uza de prevederile ei.Este important ca si potentialii agresori sa cunoasca legea si poate astfel se vor abtine de la actele de violenta.
Este un lucru foarte bun aceasta imbunatatire a legii, care era necesara de mult mai demulta vreme.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
legally_aid a scris:

Legea, in general dealtfel nu face o asemenea distinctie, fiind egala pentru toti

Sunt instante care inclina sa dea credibilitate sporita situatiilor cand victima este "ea"si omite sa retina aspecte esentiale cand victima este "el"

Mereu femeia este cea privita ca o victima.Niciodata instanta nu crede un barbat "afectat" de ceea ce face femeia.Mereu femeia are drepturi in astfel de cazuri si barbatul doar obligatii.Dar intrebarea cea mai interesanta pentru mine ar fi alta: Daca locuinta nu este bun comun mai poti evacua persoana agresiva(barbatul mereu) din ea daca este bunul acestuia?Adica femeile vor avea un nou sport, acela de a pune mana pe locuintele unora mai slabi de inger?
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
BIGHY, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare violenta domestica tasemadi tasemadi Buna seara, Deoarece ma confrunt in familie cu un caz de vilenta domestica ( sunt ruda de gradul doi cu victima) si ca in cele mai multe cazuri victima nu ... (vezi toată discuția)
Martor violenta domestica sorinmbo sorinmbo Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Suntem mutati de doua luni intr-un bloc din sectorul 3, in chirie, eu, sotia si copilul de 7 ani. De vreo 3 saptamani, in ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie angajat angajat sotul ma bate de foarte mult timp si nu mai suport. am apelat in nenumarate randuri la politie si nu au facut nimic deoarece el e cetatean american. de exemplu ... (vezi toată discuția)