avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sesizare violenta domestica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sesizare violenta domestica

Buna seara,

Deoarece ma confrunt in familie cu un caz de vilenta domestica ( sunt ruda de gradul doi cu victima) si ca in cele mai multe cazuri victima nu mai poate intreprinde nici o masura si se vede intr-o situatie fara iesire, am rugamintea de a ma indruma catre ce autoritati sa ma indrept pentru a se realiza o ancheta in acest caz.

Va multumesc, O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Ioana_85 , utilizator 12:48, 1 Mai 2012
Buna. Primul pas este Medicina legala / Institutul de Medicina legala din localittea dvs sau din cea mai apropiata localitate pentru o viitoare probatiune.

2. Plangere penala la sectia de politie pentru vatamare corporala sau lovire sau alte violente.

3. verificati legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea vikolentei in familie. tradus, politia poate interveni in baza acestei legi. Bafta
multumesc mult,
Problema este ca victima este sechestrata si nu poate parasii gospodaria . este traumatizata- de teama nu poate intreprinde nici o masura( politia nu se sesizeaza daca nu depune o declaratie).
ma gandeam sa ma adresez prefectului si Directiei de asistenta si protectia copilului.in lege am vazut ca este Agentia nationala de protectia fam...dar nu am gasit un site.
presupun ca prefectul poate sesiza directilor din subordine cazul.

Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
tasemadi, utilizator
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 165 din data de 13 martie 2012 a fost publicata Legea nr. 25/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

In primul rand, noul actul normativ enumera si defineste formele prin care se poate manifesta violenta in familie: violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, enonomica, sociala sau spirituala.

Victima violentei in familie are dreptul:
- la respectarea personalitatii, demnitatii si a vietii sale private;
- la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
- la protectie speciala, adecvata situatiei si nevoilor sale;
- la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, precum si la asistenta medicala gratuita;
- la consiliere si asistenta juridica gratuita, in conditiile legii.

Unitatile pentru prevenirea si combaterea violentei in familie sunt:
- centre de primire in regim de urgenta;
- centre de recuperare pentru victimele violentei in familie;
- centre de asistenta destinate agresorilor;
- centre pentru prevenirea si combaterea violentei in familie;
- centre pentru servicii de informare si sensibilizare a populatiei.

Aceste unitati ofera gratuit servicii sociale destinate victimelor violentei in familie. Unitatile pot fi publice, private sau in parteneriat public-privat.

Centrele de primire in regim de urgenta (adaposturi) asigura protectie, gazduire, ingrijire si consiliere victimelor violentei in familie, locatia acestora fiind secreta publicului larg

Una dintre cele mai importante noutati aduse de lege o reprezinta introducerea prevederilor referitoare la ordinul de protectie.

Astfel, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
- evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
- limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
- obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
- interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic;
- interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
- obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
- incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
multumesc mult pentru raspunsul foarte concis,

am rugamintea de a ma ajuta cu un raspuns la urmatoarea speta:
- daca fac o sesizare transmisa in format electronic catre Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, in care semnalez un caz de violenta domestica, am dreptul sa solicit anonimatul ( precizez ca petitia nu o transmit anonima), dar daca se investigheaza cazul nu vreau sa stie persoanele implicate cine a transmis sesizarea.
daca este posibil acest lucru , in baza carei legi pot solicita sa-mi pastrez anonimatul?

Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
tasemadi, utilizator
Victima este sechestrata?? Dar unde traim oameni buni? In jungla? Daca aveti cunostinta despre sechestrarea unei persoane anuntati autoritatile. Daca este vorba despre o persana careia ii este teama sau nu are curajul sa-si paraseasca sotul violent, nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar parerea mea este ca victima prefera sa se complaca intr- o astfel de situatie de teama reactiei societatii. Sa nu fie o persoana divortata ( persoanele divortate sunt considerate paria societatii de marea majoritate a populatiei ) , sau poate ca depinde financiar de sot, sau vesnica scuza SUPORT toate astea Pt copii. Asta e , Daca vrem sa traim Pt societate, Pt a da bine in societal indiferent de ce se kntamla jntre cei 4 pereti ai casei, intre soti ...... Am si eu o intrebare: ce o impiedica pe doamna respectiva sa-si paraseasca sotul Daca o traumatizeaza? Nu are unde sa se duca? Are copii? Treziti-va doamnelor!!!!!!!! Nu Mai depindeti financiar de barbatii vostri, duceti-va la servici, iar Daca aveti copii ce se intampla Daca ii lasati la sot sa-I creasca el?? De unde mentalitatea astea ca femeia tb sa-si ia copiii cu ea Daca divorteaza? Ea sa duca greul toata viata si el sa nu aiba nici o grija? Doar sa plateasca o pensie alimentara infima? Copiii cresc si la tata. Nu va Mai lasati calcate in picioare doamnelor , aveti demnitate si personalitate. Daca o casnicie nu msi merge puneti punct. Nu e usor dar nici un capat de Tara nu e. Viata e frumoasa !!

Alte discuții în legătură

Violenta in familie angajat angajat sotul ma bate de foarte mult timp si nu mai suport. am apelat in nenumarate randuri la politie si nu au facut nimic deoarece el e cetatean american. de exemplu ... (vezi toată discuția)
Legea privind protejarea victimelor violentei în familie ContSters286431 ContSters286431 stie vreo cineva lege privind protejarea victimelor violentei în familie, si la ce institutie sa apelze cand este agresata o victima sa se evite (vezi toată discuția)
Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie Roland Mindrila Roland Mindrila Cine a citit opera lui Rebreanu, „Ion”, îşi aduce aminte de Ana, soţie asupra căreia s-au produs acte de violenţă fizică, psihică şi ... (vezi toată discuția)