Bogdan Chirițoiu consideră că ajutoarele de stat acordate de România au fost un succes, exprimând însă rețineri în legătură cu decizia guvernamentală de reglementare a pieței energiei.
În interviul acordat CursDeGuvernare, Bogdan Chirițoiu a vorbit despre recenta investigație lansată în sistemul bancar, despre prima investigație lansate pe prevederi anti speculă, despre zonele cu risc din punct de vedere al concurenței și despre recenta ”provocare” întâmpinată în instanțe, generată de o decizie a Curții Constituționale.
CursDeGuvernare: Din 2020, UE intrat într-o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte regulile de concurenţă. Intervenţia statului în economie, în special intervenţia inegală în absența unui cadru unitar UE, afectează concurența din Europa?
Bogdan Chiriţoiu: În principiu, avem reguli de ajutor de stat, ca să nu lăsăm guvernele să denatureze, să distorsioneze piaţa naţională/europeană sau, prin intervenţia puternică într-o ţară, să nu distorsioneze concurenţa în Europa. Atunci când ajutoarele astea sunt aprobate de Comisie, replica e: „Noi, Comisia, le-am verificat ca să nu distorsioneze piaţa. Deci nu le aprobăm decât pe cele sau în cuantumul în care nu distorsionează piaţa”.
Sigur, există o îngrijorare la nivelul multor guverne că nu toată lumea are resursele pe care le are Germania, în special, sau Franţa. Într-un fel, politicienii se bucură când se relaxează regulile de ajutor de stat…
CursDeGuvernare: De ce?
Bogdan Chiriţoiu: Pentru că au mai mare libertate să facă ce vor ei la ei în ţară. Dar cred că cei care sunt mai înţelepţi îşi dau seama că, da, fiecare face ce vrea. Dar dacă România face ce vrea şi Germania face ce vrea, impactul e cu totul diferit.
Prin regulile astea europene, ţări mai mici, mai sărace, ca România, au o şansă în plus. Dacă fiecare stat ar fi lăsat să facă ce vrea, dacă n-am avea regulile europene, evident că cei mai mari, mai puternici, ar trage spuza pe turta lor.
Ne enervează uneori că nu ne lasă Comisia să facem una sau alta, dar pe ansamblu, de fapt, ţări ca noi sunt protejate de regulile comune.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)