OUG 166/2022 stabilea, în versiunea inițială, “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”.
Astă-primăvară, OUG 166/2022 a fost modificată, iar lista deja existentă a surselor de energie pentru care se putea folosi ajutorul de la stat acordat în acest an a fost extinsă și conține acum și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi ori solizi.
Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie este de 1.400 de lei, bani acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023.
Banii pentru compensarea facturilor la energie vin sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat poate fi utilizat acum până la 31 martie 2024.
Beneficiari ai ajutorului pot fi, potrivit ordonanței, următoarele categorii de persoane și familii:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
În plus, în cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum.
În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, iar media veniturilor pe locuitor/ gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.
În mai 2023, regulile ajutorului de 1.400 de lei au fost modificate iarăși, pentru a cuprinde și o procedură ce se aplică în cazurile în care beneficiarii ajutorului își schimbă domiciliul.
Comentarii articol (41)