Cu scopul îmbunătățirii serviciilor medicale oferite în cadrul sistemului public de sănătate, Ministerul Sănătății a stabilit, prin Strategia națională de sănătate 2023-2030, apărută marți în Monitorul Oficial, cadrul pentru planificarea și reorganizarea serviciilor de sănătate. Printre altele, potrivit strategiei, este stabilită introducerea unui proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale cu plată, în afara programului de lucru al medicilor.
Strategia națională de sănătate 2023-2030 (poate fi descărcată de finalul articolului) stabilește direcțiile generale de dezvoltare în domeniul sănătății din următoarea perioadă și este cuprinsă, de fapt, în
HG 1004/2023, ce a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Pentru ca măsurile cuprinse în strategie să ajungă să se aplice, vor trebui detaliate în mai multe acte normative.
Autoritățile vor să dezvolte, după cum scrie în strategie,
"un sistem de sănătate publică sustenabil, rezilient și performant", acesta reprezentând
"o premiză esențială pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor".
Totodată, se dorește dezvoltarea unor servicii de sănătate integrate la nivelul comunităților, astfel încât sănătatea să poată fi abordată unitar, adică din punct de vedere sanitar, educațional și social.
Potrivit strategiei, o atenție specială va fi acordată în următoarea perioadă populațiilor vulnerabile și aflate la risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc. Aceste servicii vor fi dezvoltate de către autoritățile locale cu sprijin financiar, logistic și informațional de la nivel central.
Viziunea pe termen mediu și lung este ca aceste centre de medicină comunitară integrate să constituie un model de practică sustenabilă și generalizată în comunitățile din România.
Astfel, în următoarea perioadă vor apărea, după cum scrie în strategie,
mai multe masterplanuri regionale de servicii de sănătate.
Când vine vorba despre creșterea performanței și eficientizarea capacității de diagnostic, obiectivul strategiei de față este de a asigura pacientului serviciile necesare în mod rapid, accesibil și la o calitate ridicată, dar și
eliminarea timpilor mari de așteptare, ce derivă din lipsa finanțării corespunzătoare și din supraaglomerarea sistemului de sănătate.
În acest sens, strategia stabilește introducerea unui
proiect-pilot de furnizare a unor servicii de asistență în ambulatoriu, cu posibilitatea alegerii medicului. Aceste servicii medicale vor putea fi oferite de către medici în spitalele de stat, dar în afara programului obișnuit, în schimbul unei plăți din partea pacientului.
Nu în ultimul rând, strategia prevede creșterea calității și consistenței politicilor publice în sănătate, a eficacității serviciilor de sănătate, a eficienței cheltuielilor, a transparenței și a accesului la servicii de sănătate, prin îmbunătățirea managementului informațional, dezvoltarea infrastructurii IT&C și a capacității de valorificare a datelor relevante din sistemul de sănătate.
Comentarii articol (1)