CAPITOLUL I
Prevederi generale
1.1. Prevederile prezentei proceduri se aplica persoanelor fizice care desfasoara in mod independent activitati economice autorizate sau exercita profesii libere, denumite in continuare contribuabili.
1.2. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.
2.1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, codul de identificare fiscala atribuit contribuabililor este codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor art. 69 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.2. In cazul in care contribuabilul desfasoara mai multe activitati autorizate sau activitatea se desfasoara in mai multe locatii, atribuirea codului de inregistrare fiscala se face numai pentru activitatea principala, la sediul principal de desfasurare a acesteia, celelalte locatii reprezentand sedii secundare si le sunt aplicabile dispozitiile art. 72 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Cu aceeasi data, pentru contribuabilii care se inregistreaza ca persoana impozabila in scopuri de TVA, codul de identificare fiscala este alcatuit din codul de inregistrare fiscala mentionat la pct. 2 si din prefixul "RO", conform ISO Standard 3166 - alpha 2.
4.1. Codul de inregistrare fiscala este utilizat de contribuabilii definiti potrivit pct. 1, in relatia cu organul fiscal competent si cu ceilalti contribuabili, numai in legatura cu activitatea economica autorizata desfasurata sau cu profesia libera exercitata.
4.2. Organul fiscal competent pentru administrarea impozitelor, taxelor si a contributiilor datorate bugetului general consolidat in legatura cu activitatea economica autorizata desfasurata sau cu profesia libera exercitata, cu exceptia impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, este organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, potrivit art. 31 alin. (1) lit. a1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
5.1. Pentru indeplinirea obligatiilor fiscale potrivit reglementarilor in domeniul impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscala utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal, potrivit art. 69 alin. (1) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
5.2. Organul fiscal competent pentru administrarea impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii este organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, potrivit art. 31 alin. (1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
6. Evidenta acestor contribuabili se organizeaza electronic, in cadrul registrului contribuabililor, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
7. Data luarii in evidenta ca persoana impozabila in scopuri de TVA va ramane neschimbata ori de cate ori contribuabilul isi schimba certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia situatiei cand este scos din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
CAPITOLUL II
Procedura de solicitare si atribuire a codului de inregistrare fiscala pentru contribuabilii inregistrati fiscal pana la data de 1 septembrie 2006
1. Contribuabilii definiti la cap. I pct. 1 din prezenta procedura, inregistrati in evidentele fiscale la data de 1 septembrie 2006, au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare fiscala.
2. Pana la data de 30 septembrie 2006, administratiile finantelor publice vor instiinta toti contribuabilii care isi au domiciliul fiscal in raza lor teritoriala de competenta asupra obligatiei inscrise la pct. 1 din prezentul capitol.
3. Instiintarea se intocmeste si se emite prin intermediul mijloacelor informatice, fara sa poarte semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal si stampila organului fiscal, in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
Modelul si continutul formularului de instiintare sunt prevazute in anexa nr. 5.
4. Pentru atribuirea codului de inregistrare fiscala si eliberarea noului certificat de inregistrare fiscala, contribuabilii depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, denumit in continuare organ fiscal competent, "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" (070), insotita de o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala emis anterior si de actele doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
Modelul si continutul formularului sunt prevazute in anexa nr. 3.
5. La primirea declaratiei de inregistrare fiscala/declaratiei de mentiuni, organul fiscal competent verifica modul de completare a acesteia si actele doveditoare ale informatiilor.
6. Daca, in urma verificarilor efectuate, se constata ca nu exista neconcordante, organul fiscal competent atribuie codul de inregistrare fiscala si emite certificatul de inregistrare fiscala.
6.1. Certificatul de inregistrare fiscala contine la sectiunea "Date de identificare" urmatoarele:
a) - in cazul persoanei fizice autorizate - mentiunea "Persoana fizica autorizata";
- in cazul persoanei fizice care exercita profesii libere - denumirea, potrivit legii speciale (de exemplu: "ION IONESCU - Cabinet de avocat") sau altele asemenea;
b) numele si prenumele persoanei fizice;
c) codul numeric personal;
d) adresa sediului activitatii sau a locului unde se desfasoara efectiv activitatea principala.
7. Daca, in urma verificarilor efectuate, se constata neconcordante, organul fiscal competent va solicita prezenta contribuabilului la sediul sau, in vederea clarificarii situatiei fiscale, prin transmiterea notificarii prevazute in anexa nr. 6.
7.1. Notificarea se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. Cu ocazia transmiterii notificarii, organul fiscal competent va deschide dosarul fiscal al contribuabilului.
7.2. Daca respectivul contribuabil nu se prezinta in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, pentru clarificarea situatiei fiscale, solicitarea de eliberare a noului certificat de inregistrare se respinge.
7.3. In vederea respingerii solicitarii de inregistrare a contribuabilului, se intocmeste o nota care va cuprinde motivatia respingerii si la care se vor anexa atat declaratia de inregistrare depusa de contribuabil, cat si notificarea transmisa acestuia de catre organul fiscal competent. Nota se aproba de conducatorul organului fiscal competent.
7.4. Motivatia respingerii solicitarii de inregistrare se comunica in scris contribuabilului.
8. In cazul in care contribuabilul va reveni cu o noua declaratie de inregistrare, se va relua procedura prevazuta in acest capitol.
9. Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de 15 zile. In cazul solicitarii prezentei contribuabilului pentru solutionarea neconcordantelor, termenul se prelungeste conform prevederilor art. 681 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL III
Inregistrarea fiscala in perioada 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006
1. Inregistrarea fiscala se realizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data solicitarii inregistrarii.
2. In cazul contribuabililor care nu au calitatea de comerciant, odata cu procedura aplicabila potrivit prevederilor legale in vigoare, se va aplica si procedura de inregistrare, prevazuta la cap. II.
3. Contribuabilii care au calitatea de comerciant au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data comunicarii certificatului de inregistrare de la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, sa se prezinte la organul fiscal competent si sa solicite eliberarea codului de inregistrare fiscala, conform procedurii prevazute la cap. II.
CAPITOLUL IV
In cazul in care, dupa data de 1 ianuarie 2007, contribuabilii solicita inregistrarea fiscala la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul, acest organ fiscal va indruma contribuabilii sa se prezinte la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul activitatii sau locul de desfasurare efectiva a activitatii principale, in vederea indeplinirii acestei obligatii.
CAPITOLUL V
Obligatia inscrierii codului de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe documente
Contribuabilii inregistrati potrivit prezentei proceduri au obligatia ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, sa inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA pe documentele prevazute la art. 71 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL VI
Dispozitii privind preschimbarea certificatelor de inregistrare ale contribuabililor care au calitatea de comerciant
1. Dupa data de 1 ianuarie 2007, pe masura ce contribuabilii solicita preschimbarea certificatelor de inregistrare ca urmare a unor modificari ce tin de datele inscrise in certificatul de inregistrare, oficiile registrului comertului de pe langa tribunale vor elibera, conform prevederilor legale, un alt certificat de inregistrare ce va contine si noul cod de inregistrare fiscala.
2. Dupa data de 1 ianuarie 2007, certificatul de inregistrare ramane valabil pana la preschimbarea acestuia potrivit pct. 1 din prezentul capitol.
Comentarii articol (2)