O lege oficializată miercuri stabilește că îngrijirea pentru persoanele vârstnice va putea fi acordată și de către îngrijitorii informali (care nu sunt calificați), pe lângă voluntari și îngrijitorii formali (calificați), care vor putea fi membri ai familiei și nu numai. Cel care va acorda ajutor vârstnicului care și-a pierdut autonomia funcțională va putea semna cu serviciul public de asistență socială un contract de muncă cu timp redus, pentru care va primi și o indemnizație de la stat.
Schimbarea se regăsește în
Legea 355/2022 care aduce, de sâmbătă, modificări
Legii 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice:
"Îngrijitorul informal (...), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate în situația de dependență sociomedicală, stabilită conform grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurare plății, din bugetul local, în baza unei contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, a unei indemnizații echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu stabilit potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 (...), pentru gradația 0".
Iată știm până acum despre acești
îngrijitori informali și indemnizația acordată:
1. După cum reiese din paragraful de mai sus,
îngrijitorul informal va încheia cu serviciul de public de asistență socială un contract de muncă, cu timp redus, având ca scop acordarea de îngrijiri unei/unor persoane vârstnice. Forma contractului de muncă va fi oficializată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) în termen de 60 de zile, calculate începând cu 17 decembrie.
2. Cine va fi acest îngrijitor informal? Conform
Legii 292/2011 a asistenței sociale, este un membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.
3. Cum va ajuta îngrijitorul informal vârstnicul? Potrivit Legii 355/2022, autoritățile administrației publice locale vor putea angaja personal pentru asigurarea serviciilor de îngrijire care presupun ajutor pentru îndeplinirea activităților instrumentale ale vieții zilnice. Potrivit Legii 292/2011,
activitățile instrumentale ale vieții zilnice reprezintă, în principal, prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare.
4. Care va fi cuantumul indemnizației? Pentru anul 2022, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei, potrivit
Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care au grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 lei. Această indemnizație va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale obligatorii.
5. Care sunt vârstnicii care pot beneficia de serviciile unui îngrijitor informal? Conform Legii 17/2000, persoanele vârstnice care se încadrează în
grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, îndreptățite să beneficieze de servicii de îngrijire personală, ca urmare a pierderii autonomiei funcționale din cauza fizice, psihice sau mintale, și care necesită ajutor semnificativ pentru a realiza activitățile uzuale ale vieții de zi cu zi.
6. Cum vor fi stabilite nevoile persoanelor vârstnice? Aceste nevoi se evaluează printr-o anchetă socială care se elaborează pe baza datelor cu privire la afecțiunile ce necesită îngrijire specială, capacitatea de a se gospodări și de a îndeplini cerințele firești ale vieții cotidiene, condițiile de locuit, precum și veniturile efective sau potențiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vieții. Ancheta socială se realizează de asistentul social din cadrul serviciului public de asistență socială. În situația persoanelor vârstnice dependente, echipa interdisciplinară, constituită potrivit legii, cuprinde, în mod obligatoriu, și medicul specialist al persoanei respective.
7. Îngrijitorii informali vor fi verificați periodic de către serviciul public de asistență socială.8. Dacă îngrijitorul care și-a asumat responsabilitatea nu mai poate avea grijă de persoana vârstnică, ce se întâmplă? Îngrijitorul informal va avea obligația de a comunica orice modificare legată de asumarea responsabilității îngrijirii persoanei vârstnice. În plus, tot el trebuie să anunțe orice modificare legată de informațiile care au stat la baza întocmirii anchetei sociale.
9. Indemnizația pentru îngrijitorul informal este la fel ca cea pentru asistentul personal? Deși există unele asemănări cu reglementările privind asistentul personal, acest tip de persoană are grijă de persoanele cu handicap grav, indiferent de vârsta lor. Mai exact, potrivit
Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul personal este angajat cu contract de muncă pentru a îngriji o persoană cu handicap grav, fiind definit ca "
persoană care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap".
10. De unde vor veni fondurile pentru plata indemnizațiilor îngrjitorilor informali? Banii pentru aceste indemnizații trebuie să fie prevăzuți de autoritățile administrației publice locale prin bugetele locale. În plus, Legea 355 a stabilit că o sumă mai mare de bani către această destinație va veni de la MMSS, majorarea fiind de la cel puțin 10%, la minim 30% din cuantumul indemnizației. În plus, a fost adoptată Strategia Națională privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă prin care se dorește
stimularea acordării de îngrijiri persoanelor vârstnice la domiciliul lor, cu scopul de a evita trimiterea acestora în centre rezidențiale, sprijinirea îngrijitorilor fiind una dintre măsurile pregătite.
Comentarii articol (5)