Valoarea ajutorului pentru plata facturilor la energie este stabilită la 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023.
Apoi, prin Ordinul MIPE nr. 3.237/2022, apărut tot în decembrie, autoritățile au stabilit modelul de card de energie, prin intermediul căruia va fi acordat ajutorul, și pe cel al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, document necesar pentru efectuarea plăților restante.
Acum câteva zile, prin Ordinul MIPE 75/2023, modelul celor două acte a fost schimbat. Vineri, odată cu apariția Ordinului MIPE 139/2023, modelul celor două documente a fost modificat din nou, acestea arătând acum astfel:
Cardurile de energie prin intermediul cărora se va acorda ajutorul vor fi tipărite și distribuite către beneficiari de Poșta Română, acestea fiind gratuite la prima emitere. Dacă un astfel card este pierdut, costurile de reemitere și distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.
Cardul se va primi automat (fără să fie nevoie de vreo cerere), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale fiind cel ce va stabili lista celor ce vor primi ajutorul (dacă respectă condiția unui venit mic).
După primirea sumelor amintite, fiecare beneficiar de ajutor de energie va putea decide ce facturi va acoperi cu banii primiți. Plata datoriilor curente și/ sau restante către furnizorii de energie se va face prin serviciul de mandat poștal sau, după cum s-a stabilit recent, în numerar, dar doar în cazul achiziției lemnelor de foc.
Plata facturilor la energie se va putea face atât la domiciul beneficiarului, prin intermediul poștașului, cât și la oficiile poștale.
Beneficiari ai ajutorului vor putea fi:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
- cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
- actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
- documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari (modelul de mai sus);
- în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea energiei la domiciliul declarat împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la domiciliul unde locuiește.
Comentarii articol (27)