Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învãþãmântului universitar se face cu diploma de licenþã sau adeverinþã, precum ºi cu fisa matricolã, eliberate de instituþiile autorizate, în condiþiile legii.
În situaþia în care o persoanã a urmat cursurile de zi ale mai multor instituþii de învãþãmânt superior se va lua în considerare doar o singurã perioadã de studii, la alegerea solicitantului ºi doar pe durata normalã a cursurilor, cu condiþia absolvirii acestora.
Aceste prevederi se vor aplica odatã cu intrarea în vigoare a noului act normativ.
Recorelare pensii
Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, prevede la art.168 posibilitatea ca Guvernul sã poatã adopta mãsuri suplimentare de recorelare a pensiilor.
De asemena, art.180 alin.(5) prevede cã punctajul mediu anual al fiecãrui pensionar ºi punctajul mediu estimat acordat în conformitate cu art.180 alin.(3) ºi calculat de CNPAS se pot corecta corespunzãtor recorelãrii.
În luna iulie 2004, prin aplicarea ultimei etape de recorelare (potrivit H.G. nr. 963/15 iunie 2004), se finalizeazã procesul de recorelare a pensiilor prevãzut de H.G. nr.1315/2001.
Recorelarea pensiilor constã în acordarea unui numãr suplimentar de puncte la punctajul mediu anual corectat prin raportarea cuantumului pensiei aflate în platã sau cuvenite la data de 30 iunie 2004, la valoarea punctului de pensie aferentã lunii iunie a.c., respectiv 2.759.141 lei.
Beneficiarii acestei recorelari sunt pensionarii pentru limita de varsta cu vechime integrala si pensionarii urmasi, ale caror drepturi de pensie s-au deschis pana la data de 1 ianuarie 1999, precum ºi pensionarii proveniþi din sistemul de asigurãri sociale ale agricultorilor, pensionaþi anterior datei de 29 iulie 1992.
Comentarii articol (0)