In esenta, perioadele asimilate sunt prevazute in art. 38, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 iar modul de calcul al punctajului mediu anual este reglementat prin art. 78, alin. (5) din acelasi act normativ.
ART. 38 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
ART. 78 - Legea nr. 19/2000
(5) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioadele respective, in cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c) si la art. 53 alin. (3).
Cititi sectiunea a VI-a din Legea nr. 19/2000 - "Calculul pensiilor" si cap. B, sectiunea VIII din Ordinul nr. 340/2001.
Pensia anticipata
bruji
as dori sa stiu daca pe langa perioadele lucrate cu timp normal de 8 ore/zi ,se adauga si se considera perioada contributiva, timpul luctrat peste program cu ... (vezi toată discuția)