avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu asimilat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu asimilat

ce perioade fac parte din stagiu asimilat si ce punctaj au acestea ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:04, 24 Septembrie 2009
In esenta, perioadele asimilate sunt prevazute in art. 38, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 iar modul de calcul al punctajului mediu anual este reglementat prin art. 78, alin. (5) din acelasi act normativ.

ART. 38 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

ART. 78 - Legea nr. 19/2000
(5) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioadele respective, in cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c) si la art. 53 alin. (3).

Cititi sectiunea a VI-a din Legea nr. 19/2000 - "Calculul pensiilor" si cap. B, sectiunea VIII din Ordinul nr. 340/2001.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada in care am satisfacut stagiul militar se ia in calcul la pensie? mturcu mturcu Buna ziua Stiu ca durata stagiului militar obligatoriu ( doi ani , in cazul meu ) este cnsiderata vechime in campul muncii, daca prima angajare s-a ... (vezi toată discuția)
Pensionare sot corneliamanescu corneliamanescu Buna ziua. Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu. Este nascut in anul 1951, septembrie. A ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata bruji bruji as dori sa stiu daca pe langa perioadele lucrate cu timp normal de 8 ore/zi ,se adauga si se considera perioada contributiva, timpul luctrat peste program cu ... (vezi toată discuția)