Stiu ca durata stagiului militar obligatoriu ( doi ani , in cazul meu ) este cnsiderata vechime in campul muncii, daca prima angajare s-a efectuat anterior acesteia . Intrebarea mea este daca aceasta perioada este inclusa si in stagiul de cotizare. Pana la urma statul m-a obligat sa ofer un serviciu militar gratuit in loc sa ffiu lasat sa castig un salariu si , prin aceasta, sa achit taxele de asigurari sociale, inclusiv pt pensie, care ma intereseaza in mod expres.
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile legale in vigoare, stagiul militar obligatoriu se ia in considerare la stabilirea vechimii in munca in vederea pensionarii, dar nu se considera stagiu de cotizare.
Cu stima !
1. Legea 19/2000 spune:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
...
2. Asadar serviciul militar este considerat stagiu asimilat stagiului de cotizare pentru pensie.
In acest sens se exprima si art.3 alin.6 teza I din Legea nr.446/2006 , si anume: Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale.
Nu mai este valabila chestiunea in care stagiul militar era considerat vechime daca aveai o angajare in munca inainte de efectuarea stag militar
Pt pensie, perioada stag militar este luata in calcul ca vech in munca, mai putin pt pensie anticipata si anticipata partiala
Toata stima,
Doresc sa ies la pensie anticipat pentru ca m-am saturat de tot ce se intampla. As vrea sa termin cu acest sistem aberant si cinic cat mai curand posibil . Va spun sincer : stiu ca am muncit pe gratis pentru statul roman oferindu-i un serviciu militar gratuit in loc sa castig un salariu si sa platesc o contributie sociala care sa ma ajute la pensie. Va rog sa-mi spuneti, in afara de faptul ca aceasta perioada se asimileaza ca stagiu de cotizare, daca se considera si ca am achitat contributie sociala ca militar in termen . La urma urmei am avut un salariu, adica solda .Pot obtine de la armata ceva care sa recunoasca prestatia mea, care sa se adauge la pensie ? Va multumesc ca ati avut timp si pentru mine !