1. Sotul dvs. va beneficia de pensie pentru limita de varsta la 64 de ani, varsta standard de pensionare fiind redusa corespunzator pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca.
2. Prevederile art. 62, alin. (7) din Legea nr. 19/2000 sunt in vigoare, dar comisia de expertiza va hotara, prin decizie, daca sotul dvs. mai este sau nu supus revizuirii medicale.
Art. 62 - Legea nr. 19/2000
(7) Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Mai am o intrebare:
El este in pensie de invaliditate de gradul II începand cu iulie 2006. Perioada aceasta se ia in calcul la calcularea valorii pensiei in cazul iesirii la pensie pentru limita de varsta?
Am inteles ca perioadele asimilate sunt facultatea si armata. Intra in aceste perioade si pensia de boala?
Daca da, in perioada pensiei de boala se considera vechimea, dar nu se adauga nimic la pensie pentru anuu din facultate si armata?
Nu stiu daca sunt foarte coerenta, dar cam asa ar trebui sa sune:
- in pensie de boala nu se da nici un coficient pentru anii de armata si facultate, ci doar se considera ca si ani vechime;
- in pensie de boala anii anteriori de pensie de boala nu aduc un cuantum mai mare al pensiei;
- la implinirea varstei standard de pensionare (in cazul sotului meu este vorba de 64 ani) se recalculeaza pensia, se renunta la pensia de boala, iar cunatumul pensiei va tine cont de anii de facultate, armata, si pensie de boala, pentru fiecare din ei socotindu-se un anumit procent: 25% din valoare punctului pentreu armata si facultate, si cat anume pentru pensia de boala. Se ia in considerare ca % din salariu mediu, si se stabileste punctajul?
Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc foarte mult.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Perioada in care sotul dvs. a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare. La calculul punctajului mediu anual va fi avut in vedere cuantumul pe care l-a primit sotul ca pensie de invaliditate. La implinirea varstei standard de pensionare se recalculeaza pensia si sunt avute in vedere toate perioadele asimilate stagiului de cotizare, conform art. 78, alin. (5) din Legea nr. 19/2000 (atunci cand va implini sotul varsta standard, va fi in vigoare alt act normativ).
ART. 78 – Legea nr. 19/2000
(5) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioadele respective, in cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c) (...).
ART. 38 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e) (adica perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc foarte mult.
Cu stima,
Cornelia Manescu