avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... facultate la zi
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

facultate la zi

Va rog sa-mi explicati ce influenta are faptul ca am urmat facultatea la cursuri de zi (cinci ani) asupra pensiei de limita de varsta.
Sunt interesata deoarece nu voi putea realiza stagiul complet de cotizare pana la atingerea varstei de pensionare.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:02, 20 Septembrie 2009
Acest interval de timp este luat in calcul pentru virsta standard de pensionare pentru limita de virsta
1. Facultatea la zi este asimilata stagiului de cotizare si se ia in calcul numai la iesirea la pensie de limita de varsta.
2. La pensie de limita de varsta puteti iesi si daca aveti stagiul minim de cotizare, nu neaparat cel standard.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Influenta concreta este mai ales asupra cuantumului pensiei.
Desigur, raspunsurile date de colegii mei mai sus sunt corecte. Potrivit art. 38, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar este perioada necontributiva, asimilata stagiului de cotizare.

Pentru aceasta perioada asimilata, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective (art. 78, alin. 5 din Legea nr. 19/2000).

Altfel spus, acesti 5 ani va ajuta sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta cand veti avea stagiul minim de cotizare, respectiv se adauga stagiului de cotizare realizat de dvs., dar au o influenta nesemnificativa asupra punctajului mediu anual, deci asupra cuantumului pensiei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru toate explicatiile primite, sunt importante pentru mine.
Va doresc o seara placuta tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare sot corneliamanescu corneliamanescu Buna ziua. Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu. Este nascut in anul 1951, septembrie. A ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare segovia_48 segovia_48 O ruda a primit Decizia prin care se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VIRSTA. Redau extrase din aceasta Decizie > Solicitant : Mihai ... (vezi toată discuția)
Influenta anilor de facultate la determinarea pensiei ana500 ana500 Buna ziua . Imi puteti spune in ce fel influeteaza anii de facultate la pensionare? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)