avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara, Mai sunt luati in calcul anii de studiu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara, Mai sunt luati in calcul anii de studiu universitar ...

Buna seara,
Mai sunt luati in calcul anii de studiu universitar la vechimea de munca pentru pensionare?
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 10:11, 6 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Cursurile universitare de zi este stagiu asimilat și va intra în calcul pensiei de limită de vârstă.
Facultatea intra la calcul pentru cuantum doar la pensia de LV, nu si la cea anticipata ?
Calculul punctajului pentru pensia anticipata nu se face la fel ca cel pentru pensia la limita de varsta, la care se aplica procentul de diminuare ?
Facultatea intra la calcul doar la pensia delimita de varsta.
In lege am gasit la art 58 ca perioadele asimilate nu se iau in calcul la stagiu, nu si la calcul, unde se mentioneaza :
"(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4"
Va rog mult sa-mi spuneti unde este precizat ca nu intra si la calculul valorii pensiei.
Multumesc frumos pentru toate clarificarile transmise !
In Normele de aplicare ale Legii 360, art.33 spune ca se includ la calculul pentru PA
"(2) La calculul cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în vederea stabilirii cuantumului pensiei anticipate
se valorifică stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, inclusiv perioadele necontributive şi
perioadele asimilate prevăzute la art. 14 din lege, cu excepţia perioadelor de asigurare voluntară prevăzute la
art. 58 alin. (2) din lege."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Si in legea 263/2010 si in legea 360/2023 la art.14 alin (1) ... goplanet goplanet si in legea 263/2010 si in legea 360/2023 la art.14 alin (1) scrie - In sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade in care ... (vezi toată discuția)
Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ... goplanet goplanet Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1 AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul ... (vezi toată discuția)
Perioada in care beneficiez de pensie de invaliditate constituie stagiu? Ditzu Ditzu Buna ziua ! As dori sa stiu daca pensia de invaliditate se ia in calcul ca vechime ? Dar ca si perioada de cotizare ? Ma interesez pentru ca nu stiu cum o ... (vezi toată discuția)