avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada in care beneficiez de pensie de invaliditate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada in care beneficiez de pensie de invaliditate constituie stagiu?

Buna ziua !

As dori sa stiu daca pensia de invaliditate se ia in calcul ca vechime ? Dar ca si perioada de cotizare ? Ma interesez pentru ca nu stiu cum o sa se calculeze cand voi ajunge la pensia pentru limita de varsta.
Nu voi avea stagiul de cotizare minim de 34 de ani daca nu se pun si cei pensionati medical.
Mentionez ca am 63 ani si 7 luni si sunt pensionat medical de la 01 martie 2012.
Am incercat sa intreb cand am depus dosarul, dar... functionarul de la ghiseu nu stia, a spus ca nu ea analizeaza dosarul, si asa si este, cred.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:39, 7 Martie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...
2. Stagiul de cotizare minim este de 15 ani asa ca nu va faceti griji (34 de ani este stagiul complet de cotizare), la indeplinirea conditiilor pentru pensionarea pentru limita de varsta se ia in calcul si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Deci cu stagiu de cotizare am inteles, dar ca si vechime in munca ? Adica la iesirea la pensie pentru limita de varsta, vechimea in munca este doar cea efectiv lucrata ? eu asa deduc logic, legal ...nu ma pricep, de aceea indraznesc sa intreb persoane in domeniu.

Multumesc
Perioada in care ati lucrat este stagiu de cotizare, perioada in care beneficiati de pensie de invaliditate este stagiu asimilat stagiului de cotizare. Cand veti trece la pensie pentru limita de varsta, la stabilirea stagiului de cotizare realizat vor intra atat stagiile de cotizare cat si stagiile asimilate stagiilor de cotizare, deci si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensia de invaliditate gradul iii bellefille bellefille Perioada de pensionare medicala grad III se considera vechime?Adica anii de pensionare completeteaza stagiul necesar pentru pensionarea definitiva si cum?Cate ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate constituie stagiu? aciuflorica aciuflorica sunt in pensie de invaliditate gradul 3 si as dori sa imi raspundeti daca aceasta se considera vechime in munca indiferent de gradul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime pensionar rodicacojocaru rodicacojocaru Am absolvit in 2004 cu diploma o facultate la zi - 5ani - paralel am avut si servici. Ma intereseaza daca anii de facultate se calculeaza la vechime si ce ... (vezi toată discuția)