avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata

as dori sa stiu daca pe langa perioadele lucrate cu timp normal de 8 ore/zi ,se adauga si se considera perioada contributiva, timpul luctrat peste program cu alt contract de munca de 2 ore/zi, la calculul stagiului de cotizare la pensia anticipata.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:49, 28 Aprilie 2010
1. Dacă vorbim de perioada de după 1 aprilie 2001, la stabilirea punctajului mediu anual se pot valorifica şi cele 2 ore, peste programul normal de lucru, dacă unitatea angajatoare, cu care aţi încheiat CIM -ul, a depus la casa teritorială de pensii declaraţiile nominale privind evidenţa asiguraţilor şi vă regăsiţi în aceste declaraţii.

Asta înseamnă că pentru o anumită perioadă, dumneavoastră veţi cumula veniturile din cele 2 CIM-uri.

2. Perioada în care dumneavoastră aţi beneficiat de un CIM cu timp parţial de lucru, în speţă 2 ore/zi nu va fi valorificată ca stagiu asimilat. Perioadele asimilate, sunt perioade necontributive şi sunt strict definite în art. 38, alin. (1), din Legea nr. 19/2000:
"ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat."

Mai mult, în conformitate cu art. 50, alin. (1^1), din legea anterior menţionată:
"(1^1) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate."
1. Stagiul de cotizare pentru pensie se calculeaza "zi de lucru/zi de lucru", indiferent daca ziua de lucru a fost de 8 ore pe zi sau mai mult sau mai putin de 8 ore, la acelasi angajator sau la mai multi in acelasi timp.
2. Adica:
- daca am lucrat o luna de zile numai cu 2 ore pe zi, stagiul de cotizare este de o luna de zile;
- daca am lucrat o luna cu 8 ore pe zi la un angajator si cu 2 ore pe zi la alt angajator, stagiul de cotizare este tot de o luna de zile;
- diferenta se va simti la punctaj care fi diferit in functie de salariu si, implicit, contributia platita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea vechimii in munca daniel02gc daniel02gc Conform legii in baza careia sunt platit beneficiez de niste sporuri pentru vechimea in munca.As vrea sa stiu daca la stabilirea perioadei de vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Stagiu asimilat ContSters103795 ContSters103795 ce perioade fac parte din stagiu asimilat si ce punctaj au acestea ? (vezi toată discuția)
Perioada in care am satisfacut stagiul militar se ia in calcul la pensie? mturcu mturcu Buna ziua Stiu ca durata stagiului militar obligatoriu ( doi ani , in cazul meu ) este cnsiderata vechime in campul muncii, daca prima angajare s-a ... (vezi toată discuția)