Concret, actul normativ se referă la „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic”, însă numai în limita a 400 de euro pe an (echivalent în lei), pentru fiecare persoană. Această cheltuială a fost introdusă în lista celor deductibile limitat, ce este prevăzută la articolul 68 din Codul fiscal.
Totuși, facilitatea se aplică numai în anumite condiții:
- abonamentul să fie pentru practicarea sportului și educației fizice în scop de întreținere, în scop profilactic sau în scop terapeutic;
- abonamentul să fie oferit de un furnizori care activează pe codurile CAEN 9311 (activități ale bazelor sportive), 9312 (activități ale cluburilor sportive), 9313 (activități ale centrelor de fitness);
- abonamentul să fie plătit în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă-și desfășoară activitatea individual sau într-o formă de asociere.
Alte cheltuieli deductibile limitat mai sunt, de exemplu, cheltuielile de sponsorizare, cheltuielile de protocol, cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă sau cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații pentru autoturismele folosite de contribuabil.
Legea 34/2023 a stabilit, de asemenea, că abonamentele de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie sunt scutite limitat de taxe salariale în cazul angajatorilor. În acest caz, însă, facilitatea se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023.
Comentarii articol (0)