Dincolo de o scutire limitată de taxe salariale pe care o pot aplica angajatorii atunci când ei sunt cei care suportă contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, s-a introdus o facilitate fiscală și pentru situația în care salariații își plătesc singuri abonamentele de sport.
Astfel, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic este dedusă de angajator din baza de calcul a impozitului pe veniturile salariale. Facilitatea se aplică, însă, numai în aceste condiții:
- abonamentul este la furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 (activități ale bazelor sportive), 9312 (activități ale cluburilor sportive), 9313 (activități ale centrelor de fitness);
- deducerea se aplică în limita echivalentului în lei a 400 euro anual (în total, pentru acel salariat);
- abonamentul vizează servicii furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa, în limita aceluiași plafon anual de 400 de euro, indiferent de numărul de persoane.
Așadar, Legea 34/2023 vine cu o facilitate care se aplică în trei mari situații:
- o scutire limitată de taxe salariale pentru angajatorii care plătesc abonamente de sport pentru salariații proprii;
- o deducere din baza de calcul a impozitului pe venit pentru salariații care-și plătesc singuri abonamente de sport;
- o cheltuială deductibilă limitat pentru persoanele fizice care obțin venituri independente (în sistem real) și își plătesc abonamente de sport.
Comentarii articol (1)