Mii de români care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă acum decizia
Cei aproximativ 18.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari au început să regrete decizia. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicatorul folosit pentru creditele noi a urcat fulminat în ianuarie, cu aproape două procente, crescând astfel ratele românilor cu sute de lei.
Cine s-a împrumutat la bancă după mai 2019 și a luat un credit cu dobândă variabilă vede cum indicele IRCC a crescut cu aproape două procente din luna ianuarie a acestui an. Spre exemplu, o rată la un credit de 250.000 de lei s-a majorat cu aproape 300 de lei.
Estimările nu sunt mai bune nici pentru perioadă următoare. Din aprilie, IRCC va urca aproape de nivelul de 6%. Asta înseamnă că din trimestrul următor, românii vor plăti în plus o diferență de 50 de lei față de ratele pe care le vor plăti în perioada ianuarie-martie la același credit. Se întâmplă acest lucru deoarece IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci făcute în urmă cu jumătate de an. În concluzie, IRCC va rămâne ridicat încă șase luni, în situația teoretică în care dobânzile vor scădea.
Sunt aproape 18.000 de români care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC anul trecut, în speranța că vor scăpa de ratele mari. Acum mulți regretă decizia, în condițiile în care indicele ROBOR a scăzut la 7,31%, de la 8,21%, valoarea maximă înregistrată la final de octombrie. Spre exemplu, la un credit de 250.000 de lei, rata a scăzut în două luni și jumătate cu 163 de lei.
Practic, românii care au plătit rate mai mari pe ROBOR, iar apoi au trecut pe IRCC, vor suporta acum creșterea ratelor de două ori.
Reprezentanții Băncii Centrale spun că o scădere semnificativă a indicatorului folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019 am putea vedea spre finalul anului, când și inflația ar urma să fie de o cifră. De precizat, însă, că un client care a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC nu poate reveni asupra deciziei.
"Ce vedem acum pe IRCC e ROBOR-ul de acum aproximativ 6 luni. În trimestrul doi al acestui an IRCC va crește din nou, va fi aproape 7% și probabil va rămâne la acest nivel tot anul.
Petiție împotriva admiterii la liceu. Elevii nu înțeleg rațiunea unui nou examen
Propunerea dublei admiteri la liceu cu un examen separat de Evaluarea Națională nu este bine primită de elevi. Doar în București și Ilfov s-au strâns 600 de semnături într-o singură zi, într-o petiție lansată de elevi prin care cer Ministerului eliminarea examenului pentru admiterea la liceu. Prea mult stres pentru copiii care termină în clasa a 8-a într-o singură vară este argumentul asociațiilor de elevi și părinți. Asta în timp ce directorii colegiilor de top se tem că nu vor face față valului de denigrare ce ar putea să apară în spațiul public cu privire la suspiciunile de fraudare a admiterii la școlile de elită.
Din 2028, liceele din țară cu cea mai mai mare concurență vor putea organiza propria admitere pentru până la 90% din locuri, potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar. Tot în proiectul noilor legi este prevăzut faptul că liceele care vor organiza propria admitere vor putea să ține cont în ce proporție vor vrea de rezultatele la Evaluarea Națională. Chiar dacă au scăpat de stresul admiterii, liceenii nu văd cu ochi buni modificările propuse de actualul ministru al Educației.
În contextul în care nu mai conteaza nici evaluarea națională, atunci ar trebui să se hotarască dacă se rămane pe sistemul care a fost până acum, cu evaluarea națională sau fiecare copil merge la liceul care dorește și își dă admiterea acolo.
Liceele care vor organiza admitere vor trebui să anunțe cu un an înainte cele două probe scrise adaptate specializărilor fiecărui profil. Cerințele ar urma să fie mai dificile ca la Evaluarea Națională și vor fi elaborate de o structură a Ministerului Educației.
Elev: De exemplu, eu sunt pe profil bilingv într-un liceu și liceul ăla poate vrea să îți testeze cunoștintele de limbă engleză. Să își selecteze cumva populația din liceu, să îi trieze, cumva. Și atunci, după examenul pe care îl dă toată lumea, poate ai avut o zi proastă, mai ai o șansă să mai dai un examen exact pentru locul în care vrei să ajungi, și mi se pare benefic.
600 de semnături pentru eliminarea admiterii la liceu s-au adunat într-o singură zi împotriva dublei admiteri, într-o petiție inițiată de Asociația de Elevi București-Ilfov.
Peste 200 de miliardari şi multimilionari din întreaga lume cer, într-o scrisoare adresată liderilor prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca averile celor "ultra-bogaţi" să fie taxate, iar banii să fie distribuiţi miliardelor de oameni care trăiesc în sărăcie, scrie The Guardian.
Pe lista celor 205 semnatari ai scrisorii se numără moştenitoarea imperiului Disney, Abigail Disney şi actorul Mark Ruffalo.
"Lipsa acţiunilor din prezent este foarte îngrijorătoare. O întâlnire a elitei globale la Davos pentru a discuta despre «cooperare într-o lume fragmentată» este inutilă dacă nu este luat în calcul motivul acestei fragmentări", se arată în scrisoare.
"Apărarea democraţiei şi întărirea cooperării globale necesită măsuri economice juste chiar acum, nu este o problemă pe care să o lăsăm copiilor noştri pentru rezolvare. Acum este momentul să ne ocupăm de averile extreme. Acum este timpul să-i taxăm pe cei ultra-bogaţi", se mai arată în documentul intitulat: "Costul bogăţiei extreme".
Scrisoarea a fost semnată de miliardari şi milionari din 13 ţări.
"Istoria ultimelor cinci decenii arată că bogăţia se acumulează doar la vârf. În ultimii ani, această tedinţă s-a accelerat puternic. Soluţia este simplă şi uşor de văzut. Voi, reprezentanţii noştri la nivel global trebuie să ne taxaţi, pe cei ultra-bogaţi şi trebuie să începeţi de acum", se mai arată în scrisoare.
Semnatarii, care se intitulează "milionari partrioţi" avertizează că vor fi consecinţe de ordin social dacă bogaţii lumii nu vor fi taxaţi suplimentar.
"O societate nu poate suporta această tensiune la nesfârşit. Cât timp credeţi că mamele şi taţii vor accepta să-şi vadă copiii flămânzi în timp ce cei ultra-bogaţi stau şi privesc cum averea lor creşte. Costul acţiunii este mult mai mic decât cel al lipsei de acţiune - este timpul să vă apucaţi de trebă", se arată în scrisoare.
Comentarii articol (0)