Premiera celor două ieșiri pe piețele străină a fost dublată și de o premieră locală: statul a împrumutat în ianuarie, de la investitorii locali, suma record de 26,2 miliarde de lei.
Prin urmare, statul a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din acest an, estimat la circa 160 de miliarde de lei – record absolut, potrivit calculelor CursdeGuvernare pe baza datelor oficiale.
O fereastră de oportunitate
Specialiștii susțin că împrumuturile record accesate de stat în prima lună au survenit în contextul unei cereri foarte mari pentru titlurile de stat, cerere care a dus la scăderea dobânzilor.
”A fost o cerere foarte mare de titluri de stat din partea investitorilor, dobânzile au scăzut ceva, iar această fereastră de oportunitate a fost fructificată de Trezorerie”, a precizat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, pentru CursdeGuvernare.
Dobânzile la care se împrumută statul au crescut vertiginos în 2022, generând o gaură de 29,1 miliarde de lei în bugetul de anul trecut. Statul a plătit dobânzi cu 61,8% peste nivelul din 2021, potrivit execuției bugetare.
Din calculele Eurostat, România plătește cele mai mari dobânzi din UE, după Ungaria. Costurile medii de finanțare ale statului pe termen lung au fost, în medie, în decembrie, de 7,2%, duble față de media UE. Totuși, acestea au scăzut față de vârful de 9,1% din octombrie
Statul a împrumutat aproape jumătate din cât plănuia să ia de la investitorii străini
În ceea ce privește împrumuturile pe piețele externe, România a spart gheața în prima săptămână din 2023, când a obținut 3,99 miliarde de dolari, echivalentul a circa 19 miliarde de lei la cursul de atunci. Sumele împrumutate au fost pe scadențele cinci ani (1,24 miliarde de dolari), 10 ani (1,5 miliarde de dolari) și 30 ani (1,25 miliarde de dolari), la costuri medii anuale de MS+280 puncte bază, MS+350 puncte bază, respectiv MS+385 puncte bază.
Luni, Ministerul de Finanțe a revenit pe piețele internaționale și s-a împrumutat cu ”600 de milioane de euro prin titluri scadente în septembrie 2026 și cu 1,4 miliarde de euro prin obligațiuni cu scadența septembrie 2029, la costuri medii anuale de MS+170 puncte bază, respectiv MS+310 puncte bază”, potrivit unei note transmise investitorilor de Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)