avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Total active si capital imprumutat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Total active si capital imprumutat

buna seara,

cum se calculeaza total active? active imob+active circ+ ch in avans?
dar capitalul imprumutat? reprezinta creditele pe termen mai lung de 1 an,cele pe termen mai mic sau = cu 1 an nu se iau in calcul?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:19, 13 August 2014
Buna ziua,

Total active = active imobilizate + active circulante + cheltuieli in avans
Capital imprumutat= credite cu scadenta mai mare de 1 an
Refritor la capital împrumutat , exista 2 definitii, si nu ati mentionat in ce context doriti sa folositi capitalul imprumutat:

1. Ordin 3055 / 2009:

capital împrumutat = credite peste un an;

2. Cod fiscal:

ART. 23 Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar
(1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(1^1) În înţelesul alin. (1), prin credit/împrumut se înţelege orice convenţie încheiată între părţi care generează în sarcina uneia dintre părţi obligaţia de a plăti dobânzi şi de a restitui capitalul împrumutat.
..
(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.

Norme:

63. În sensul art. 23 alin. (1) din Codul fiscal, prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an începând de la data încheierii contractului, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4) al art. 23 din Codul fiscal, indiferent de data la care acestea au fost contractate.

În capitalul împrumutat se includ şi creditele sau împrumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, în situaţia în care există prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curentă, însumată cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau împrumuturilor pe care le prelungesc, depăşeşte un an.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Diferenta curs de la reevaluare leasing vioviod vioviod Diferenta de la Reevaluarea de la sfarsit de luna a soldurilor in valuta ( leasing, banca) este deductibila ? (vezi toată discuția)
Linie credit transformata in credit cu rata lunara Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Am avut o linie de credit care se va transforma in credit cu rate lunare pe o durata de 48 luni ? Care este inregistrarea contabila in ce cont ... (vezi toată discuția)