avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Gradul de indatorare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Gradul de indatorare

Buna ziua,
Referitor la:
Art. 23
Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar
(1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: in calculul gradului de indatorare se include total imprumut (de la societatea afiliata) cu termen de scadenta mai mare de 1 an, adica din totalul imprumutului se scade valoarea cu termen de scadenta de pana la 1 an de la data calculului?
Mai precis daca calculul gradului de indatorare se face la data de 31.12.2013 se calculeaza valoarea ratelor scadente incepand cu 31.12.2014, conform contractelor incheiate adica valoarea ratelor a caror scadenta incepe de la aceata data (mai mare de un an)?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 17:04, 1 Februarie 2014
Buna ziua,

Normele metodologice cu privire la sensul art. 23 alin. (1) din Codul fiscal , prevad ca prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, cu exceptia celor prevazute la alin. (4) al art. 23 din Codul fiscal , indiferent de data la care acestea au fost contractate.

In capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.

Gradul de indatorare se calculeaza pentru fiecare perioada pentru care se determina impozitul pe profit (trimestru/an). In conformitate cu prevederile pct. 67 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , in vederea determinarii impozitului pe profit, gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media capitalului imprumutat si media capitalului propriu. Pentru calculul acestor medii se folosesc valorile existente la inceputul anului si la sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

Sursa:[ link extern ]

Respect,
Dan Preda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Total active si capital imprumutat nefertiti_g nefertiti_g buna seara, cum se calculeaza total active? active imob+active circ+ ch in avans? dar capitalul imprumutat? reprezinta creditele pe termen mai lung de 1 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu dobanzile negut_dorina negut_dorina buna ziua,daca imprumuturile sunt luate de la banci romanesti mai mari de un an ex unicredit, leumi se mai calculeaza gr de indatorare sunt deductibile ... (vezi toată discuția)
Diferenta curs de la reevaluare leasing vioviod vioviod Diferenta de la Reevaluarea de la sfarsit de luna a soldurilor in valuta ( leasing, banca) este deductibila ? (vezi toată discuția)