ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Studenții și liceenii români din străinătate sunt asigurați la sănătate fără plata contribuției
Pentru a elimina o situație apărută din interpretarea eronată de către autorități a legislației, respectiv faptul că, atunci când sunt în țară cu diverse ocazii, studenților și elevilor români ce urmează cursurile universităților, respectiv liceelor din străinătate nu li se recunoaște dreptul de asigurat, o lege recentă modifică legislația astfel încât și cei ce studiază în afara granițelor să poată beneficia de asigurare, fără plata contribuției.
Articolul continuă mai jos
Legea 309/2024, care a apărut recent în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe
12 decembrie 2024, stabilește introducerea unei noi categorii de persoane care
pot beneficia de asigurare fără plata contribuției la sănătate - tinerii care studiază în străinătate.
„Prevederea (beneficiază de asigurare fără plata contribuției la sănătate - n. red.) se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară”, scrie în noua lege.
Pe lângă cei amintiți mai sus, beneficiază de asigurare fără plata contribuției, printre alții, și: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani și până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de șase luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.
Până acum, dintr-o interpretare eronată a legislației, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu recunoștea studenților români din străinătate dreptul la asigurare de sănătate.
Mai exact, potrivit inițiatorilor noii legi, „
acest tip de discriminare la care sunt supuși studenții români înmatriculați la o universitate din UE/ SEE/ CH/ UK este susținut de către CNAS prin invocarea unui principiu neprevăzut expres de art. 224 (din Legea sănătății - n. red), respectiv principiul teritorialității. Din reglementarea care se află astăzi în vigoare nu reiese în niciun fel că legiuitorul a dorit un tratament diferit pentru cetățenii români care au statutul de student: «beneficiază ... studenți, studenți-doctoranzi care desfășoară activități didactice ...», nefiind precizat nici un element de teritorialitate”.
Această interpretare a CNAS a generat un număr mare de procese, în care studenții români înmatriculați la școli din străinătate au cerut să poată beneficia de drepturile stabilite de lege, deciziile instanțelor fiind, aproape în fiecare caz, în favoarea studenților.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (15)