avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal rezident an 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal rezident an 1

Bună seara!
Am și eu o situație și sper că mă poate lămuri cineva, pentru că sunt complet în ceață și nu găsesc nicăieri ceva clar. Poate a mai fost cineva în situația asta.
Sunt medic rezident în anul 1, am dat rezidențiatul anul acesta și ar trebui să încep de pe 1 ianuarie, dar sunt însărcinată în 30 de săptămâni (ținând cont că la începutul lunii sunt câteva libere, cel mai probabil vom fi chemați în spital de pe 8 ianuarie, când eu voi avea deja 33 de săptămâni).
De la spital mi s-a spus că nu mă încadrez să intru în prenatal, deoarece nu am ultimele 6 luni anterioare concediului cotizate la sănătate. Coordonatoarea de rezidențiat spune că se consideră ca stagiu de cotizație și studiile universitare la zi, în România și că ar trebui să se poată.

Întrebările mele sunt următoarele:
1. Pot lua concediu prenatal? (Mi s-a spus că dacă nu soluția ar fi să-mi iau concediu fără plată până nasc, și ulterior să intru direct în ccc)
2. Dacă mă încadrez pentru prenatal, voi fi plătită până nasc? Și dacă da, cât și cum, pentru că eu venituri nu am realizat deloc până acum.
3. Când ar trebui, cel târziu, să depun actele pentru prenatal ?

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:01, 20 Decembrie 2024
Legea 95/2006
art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani,
dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară;
.....

Daca nu aveti venituri nu aveti cum sa beneficiati de indemnizatia pentru concediu de maternitate , pre si postnatal .. situatia in care imediat dupa nasterea copilului puteti intra direct in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas refuza scutirea de la plata taxelelor pentru doctoranzi mitachealina mitachealina CAS refuza acordarea scutirii de la plata taxele pentru CAS aferente pentru doctoranzi. Cadrul legilsativ exista, prin legea 309/2024, care modifica legea nr ... (vezi toată discuția)
Gravida si studenta AndreeaCatalina AndreeaCatalina Buna ziua! Am si eu nevoie de un raspuns cat mai rapid va rog. Sunt insarcinata in 9 luni si cateva zile. Intrebarea mea e : Beneficiez de spitalizare gratuita ... (vezi toată discuția)
Cnas ihaveaquestion ihaveaquestion Buna ziua! Sunt studenta, am 21 de ani. Intrebarea mea este daca sunt asigurata? Nu am card de sanatate, pentru ca nu am primit. Trebuie sa cer o adeverinta ... (vezi toată discuția)