avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate CAS refuza scutirea de la plata taxelelor pentru ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

CAS refuza scutirea de la plata taxelelor pentru doctoranzi

CAS refuza acordarea scutirii de la plata taxele pentru CAS aferente pentru doctoranzi. Cadrul legilsativ exista, prin legea 309/2024, care modifica legea nr 95/2006, art. 224, alineatul 1 (privind reforma in domeniul sanatatii) si legea nr 227/2015, art. 154, alin.. 1, litera a) (privind codul fiscal).

Intrebarea mea este: unde se poate face o sesizare/reclamatie impotriva CAS pentru incalcarea unui drept acordat prin lege?

Legea 95/2006:
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 224 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară;”.

Legea nr 227/2015
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 154 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară. Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) și f), pentru aceste venituri datorează contribuție, conform regulilor specifice prezentului titlu;”.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal rezident an 1 LauraPN29 LauraPN29 Bună seara! Am și eu o situație și sper că mă poate lămuri cineva, pentru că sunt complet în ceață și nu găsesc nicăieri ceva clar. Poate a mai ... (vezi toată discuția)
Cat este valabila asigurarea de sanatate daca eu am 21 de ani ... DanCristian199 DanCristian199 Cat este valbila asigurarea de sanatate daca eu am 21 de ani si in prezent n am loc de munca si nici nu mai studiez deocamdata? Apare ca inca sunt asigurat ... (vezi toată discuția)
Pana la câți ani poți avea asigurare de sănătate dacă ești student? missy999 missy999 Buna ziua! As vrea sa știu dacă pot beneficia de asigurare de sănătate dacă sunt student la zi, fără taxa și am vârsta de 40 de ani. Am înțeles ca ... (vezi toată discuția)