Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv (FAO)
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 18% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În ianuarie, acest indice a scăzut la 131,2 puncte, faţă de valoarea revizuită de 132,2 puncte atinsă în decembrie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.
Declinul preţurilor uleiurilor vegetale, a lactatelor şi zahărului a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, în timp ce preţurile la cereale şi carne au rămas în mare parte stabile, a informat FAO.
Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în ianuarie, faţă de decembrie, iar în ritm anual s-a înregistrat un avans de 4,8%. Cotaţiile grâului pe plan internaţional au scăzut cu 2,5%, după ce producţia în Australia şi Rusia a depăşit estimările.
În contrast, preţul orezului a urcat cu 6,2%, parţial în urma cererii ridicate pe plan local din unele state exportatoare din Asia, notează Agerpres.
Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat un declin de 2,9% în ianuarie, în timp ce preţurile la carne şi lactate au scăzut cu 0,1%, şi, respectiv, 1,4%, iar la zahăr cu 1,1%.
Transgaz a anunțat că echipele sale tehnice de intervenţie sunt pregătite să se deplaseze în Turcia și să ajute compania Botas, care operează şi exploatează infrastructura de transport gaze naturale din Turcia, la remedierea avariilor provocate de cutremurele puternice recente.
„Aflând de efectele puternicelor cutremure produse azi noapte şi astăzi în Turcia şi care prin avarii şi explozii au afectat şi infrastructura de transport gaze naturale, Transgaz - cel mai mare OTS din centrul şi sud estul Europei, înţelege ce înseamnă avarii la SNT, mai ales în timpul iernii, şi îşi exprimă întregul sprijin faţă de colegii de la Botas, compania care operează şi exploatează infrastructura de transport gaze naturale din Turcia, care e importantă şi pentru tranzitul gazelor naturale din zona Mării Caspice către Europa. Având în vedere bunele relaţii de cooperare dintre Transgaz şi Botas, între cele două companii fiind încheiat în urmă cu un an un Memorandum de Înţelegere pentru participarea în comun la proiecte privind diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale şi creşterea siguranţei energetice, pentru a remedia cât mai urgent aceste avarii, Transgaz îşi manifestă întreaga disponibilitate ca echipele sale tehnice de intervenţie să ajute la remedierea avariilor produse infrastructurii de transport gaze naturale, fiind pregătite să efectueze urgent deplasarea în acest scop”, se arată într-un comunicat al Transgaz.
În acest sens, directorul general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian, a transmis în cursul zilei de luni o scrisoare ministrului adjunct al Energiei şi Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, precum şi directorului general al Botas Petroleum Pipeline Corporation, Burhan Ozcan, prin care şi-a arătat disponibilitatea completă pentru ca specialiştii companiei să se deplaseze de urgenţă în Turcia, pentru a ajuta la remedierea avariilor pe care cutremurele care au afectat această ţară le-au adus sistemului de transport gaze naturale.
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste o jumătate de miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 505,3 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 69 de luni, la un randament mediu de 7,53% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,015 miliarde de lei, relatează AFP.
Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna februarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,675 de miliarde de lei, este cu 330 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în ianuarie, de 5,345 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Comentarii articol (1)