La modul concret, se măresc cu o treime limitele pedepselor pentru lovire sau vătămare corporală în cazul în care:
- victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
- victima este un minor;
- fapta este săvârșită în public;
- făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Prin această lege discutăm și de majorarea pedepselor pentru încăierare. Astfel, participarea la o încăierare e pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani, limitele anterioare de pedeapsă fiind între trei luni și un an sau amendă.
Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin violențe comise în public împotriva persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani. În comparație, pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin amenințări sau atingeri grave aduse în public demnității persoanelor, e închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Dacă tulburarea ordinii și liniștii publice e comisă prin violență fizică de o persoană ce are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a unei persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
De asemenea, modificările aduse legii penale presupun majorarea cu jumătate a pedepselor aplicate pentru fapte ca amenințarea, lovirea, vătămarea sau uciderea unui procuror, judecător, cadru militar, polițist sau asupra unui funcționar silvic.
Comentarii articol (0)