Dacă până la Legea nr. 376/2022 nu aveam nimic care să spună negru pe alb ceva despre bacșiș -- nici că se fiscalizează, nici că e opțional sau obligatoriu, nici că operatorii economici trebuie să facă ceva în privința lui sau să respecte vreo prevedere anume -- acum avem o reglementare care ne spune, printre altele că bacșișul trebuie tratat ca ceva opțional: „Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului”.
Ca atare, punerea bacșișului ca sumă deja calculată pe nota de plată, astfel încât să reiasă că plata lui este obligatorie, alături de consumație, este interzisă pentru că echivalează cu condiționarea la care face referire prevederea citată mai sus.
Conform Legii 376, trebuie să ne asigurăm că:
- nota de plată arată așa cum prevede legea în ceea ce privește bacșișul - rubricile cu procentele și rubrica pentru valoarea absolută dorită de client; legea e destul de clară în privința necesității de a avea ambele posibilități pentru client, acesta neputând fi obligat să lase un procent între 0-15%, ci trebuie să poată alege să lase chiar și mai mult sau o sumă pe care o decide singur;
- nu există pe nota de plată privind comanda vreo sumă prebifată privind bacșișul - sau orice altă metodă prin care operatorii ar încerca să fenteze principiul că bacșișul e opțional (clientul îl lasă dacă și numai dacă dorește).
Ca atare, existența pe nota de plată a unei singure valori sugerate sau, mai rău, includerea bacșișului în rând cu celelalte produse și servicii ce reprezintă „consumația” încalcă regulile impuse de Legea bacșișului.
Pentru nerespectarea regulilor stabilite în Legea bacșișului, firmele pot fi sancționate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Și trebuie spus că această amendă nu poartă beneficiul plății la jumătate.