Dacă va trece de votul Camerei Deputaților și de promulgarea de către Președintele României, viitoarea lege va reglementa atât statutul de victimă a Mineriadei din 1990, cât și reparațiile materiale acordate acestei categorii de cetățeni, prin intermediul unei indemnizații lunare viagere și al altor beneficii din domeniul asigurărilor de sănătate.
Potrivit articolului 2 al inițiativei legislative trecute recent de camera senatorilor, victimele sunt definite drept:
-
persoanele care au calitatea de urmași ai persoanelor decedate în timpul mineriadei de la București din 13-15 iunie 1990;
-
persoanele care au fost rănite în timpul Mineriadei ;
-
persoanele arestate ca urmare a participării la acțiunile din timpul Mineriadei;
-
persoanele reținute ca urmare a participării la acțiunile din timpul mineriadei de la București.
În cazul în care sunt certificate ca aparținând uneia dintre aceste categorii, victimele vor putea beneficia de reparații morale și materiale, sub forma unei indemnizații lunare viagere, neimpozabile, calculată pe baza unui coeficient de 1,10 aplicat salariului mediu brut. Astfel încât, în anul 2023, valoarea acestei indemnizații ar fi de 7,467.9 lei brut.
Și nu doar plata unei sume de bani lunare, pe parcursul întregii vieți, va fi asigurată victimelor Mineriadei, ci și alte facilități, precum accesul gratuit la tratamente și medicamente din rețeaua publică de sănătate, medicamente gratuite în procent de 100%, suportate din Fondul unic de asigurări sociale de sănătate, precum și posibilitatea cumulării indemnizației cu orice alte venituri ale persoanei care va face dovada calității de supraviețuitor sau urmaș al victimelor abuzurilor petrecute în timpul violențelor din iunie 1990.
Condiții pentru acordarea noilor drepturi
Pentru a putea intra în posesia acestor drepturi, persoanele interesate vor trebui să facă dovada statutului de victimă a Mineriadei prin intermediul a diferite documente din care să rezulte: internarea medicală și problemele de sănătate rezultate ca urmare a leziunilor suferite în timpul mineriadei de la București din perioada 13-15 iunie 1990; înscrisuri care atestă privarea de libertate în locuri de deținere în timpul mineriadei sau certificatul de deces al celui decedat ca urmare a evenimentelor din 13-15 iunie 1990, precum și documentele care atestă calitatea de urmaș.
Pe de altă parte, din articolul 3 al propunerii legislative, aflăm că persoanele care, deși au suferit ca urmare a Mineriadei din 1990, au susținut sub orice formă regimul comunist, au dezinformat populația în timpul Revoluției Române din 1989 în scopul menținerii structurilor comuniste sau cele care au fost despăgubite deja de statul român în acest sens, nu vor putea fi încadrate în categoria beneficiarilor viitoarei legi.
România, obligată de o decizie CEDO să facă dreptate victimelor mineriadei
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative înregistrate la Senat în luna octombrie a anului trecut, statul român își va exprima, prin noile măsuri, recunostința pentru persoanele afectate de evenimentele violente din anul 1990, petrecute în urma demonstrațiilor pașnice din Piața Universității din București, în urma cărora au fost recunoscute oficial cel puțin 1390 de părți vătămate (În Dosarul nr. 47/P/2014, instrumentat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare).
Prin reglementările sale, noua propunere legislativă reprezintă, așa cum susține și inițiatorul său, o implementare a Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului din anul 2014, prin care România a fost obligată nu doar să continue investigațiile privind vinovații în Dosarul „Mineriadei", ci și să facă dreptate victimelor, și se va alinia celorlalte indemnizații prevăzute de legi speciale, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate/reținute sau arestate abuziv de regimul comunist din România și familiilor sau urmașilor acestora (Legea 154/2021; Legea 130/2020).
Astfel, viitoarea reglementare are un caracter de „urgență", având în vedere atât Decizia CEDO de condamnare a României, cât și aprobarea de catre Parlament a raportului Comisiei de cercetare a evenimentelor din 13-15 iunie 1990, raport care recomandă Guvernului român identificarea victimelor și impunerea unor reparații morale și materiale pentru acestea, măsuri care nu au fost luate nici până în acest moment. Trebuie să menționăm, de asemenea, că propunerea legislativă privind acordarea unor drepturi supraviețuitorilor Mineriadei și urmașilor acestora vine la puțin timp după ce ancheta privind vinovații agresiunilor din Piața Universității din 1990 a fost începută de la zero la sfârșitul anului 2020.
Atenție! Propunerea legislativă nu este în vigoare! Aceasta trebuie să fie supusă votului Camerei Deputaților, promulgării de către Președintele României, ulterior fiind publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (5)