Pentru prima data dupa 1989, preturile la bunurile de consum au scazut. In luna august a.c. acestea au fost cu 0,07 sub nivelul aferent lunii precedente, a comunicat Institutul National de Statistica (INS).
Prima luna cu deflatie se datoreaza evolutiei preturilor la alimente, mai precis celor practicate la fructele proaspete si la legume. La atingerea performantei a mai ajutat un pic si cursul de schimb valutar: in categoria preturilor care au fost mai mici in august decat in iulie intra si cele practicate la frigidere, masini de spalat. Asa cum se stie, majoritatea produselor de acest gen sunt importate.
Armele: fructele proaspete
Cele mai bune arme in reducerea inflatiei s-au dovedit fructele proaspete. Preturile acestora s-au redus cu aproape 15% fata de luna precedenta. Pe locul al doilea in artilerie s-au clasat legumele si conservele din legume.
Acestea au fost in august cu aproape 12% mai ieftine decat in luna anterioara. Potrivit INS, scaderi importante de preturi s-au inregistrat la morcovi, tomate, patlagele, vinete, ceapa, usturoi.
Efectul acestor scaderi de preturi a fost estompat de cresterea altor preturi din categoria celor alimentare. Preturile practicate la oua au consemnat o crestere de peste 17%, iar cele ale rachiurilor de aproape 2%.
Per ansamblu, preturile aferente produselor alimentare au scazut cu 0,85%. In schimb, tarifele achitate pentru servicii au fost cu peste 0,7% mai mari, iar preturile marfurilor nealimentare au crescut cu peste 0,3%.
Leul a luptat si el
Majorarea preturilor la produsele nealimentare a fost cauzata in special de scumpirea tigarilor cu 1,2%, respectiv a combustibililor cu 0,7%. Aceste cresteri de preturi au fost compensate insa de reducerea celor practicate la bunurile din import.
Astfel, s-au inregistrat scaderi usoare ale preturilor frigiderelor si congelatoarelor, masinilor de spalat. In aceasta privinta, meritul este al leului care a castigat teren in fata monedei nationale. Cursul mediu a fost in august de 3,5277 lei pentru un euro fata de 3,5723 in luna iulie.
Inflatia se apropie de tinta
Dupa performanta inregistrata in luna august, cresterea preturilor inregistrata in perioada august 2005-august 2006 este de 6,02%. Cifra este foarte apropiata de intervalul in care ar trebui sa se situeze inflatia in acest an: intre 4% si 6%. Dupa cum se stie, banca centrala si-a asumat o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un procent.
In acelasi timp, in perioada ianuarie-august a.c., preturile au crescut cu 2,7%. Ieri, presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Varujan Vosganian, a anuntat ca autoritatile apreciaza ca rata inflatiei va fi de 5,8% in acest an.
Comentarii articol (0)