De principiu, respectiv cu excepția sumelor ce pot fi cerute prin intermediul fiecăruia dintre cele două programe Rabla, procedurile ce trebuie urmate de o persoană fizică pentru a primi bani de la stat pentru a-și înlocui mașina, atât în cazul Rabla Clasic, cât și în cel al programului Rabla Plus, sunt aproape identice.
În primul rând, procedura conține câțiva pași simpli: înscrierea la un producător auto validat de autorități (listele pot fi consultate aici și aici), predarea, la un colector autorizat, a cel puțin unei mașini vechi, radierea acesteia din circulație și cumpărarea unei mașini noi, ce respectă caracteristicile stabilite pentru fiecare program în parte.
Apoi, indiferent despre care dintre cele două programe vorbim, se pot casa două mașini vechi, valoarea stimulentului financiar de la stat fiind mai mare decât în cazul casării uneia singure.
Mai exact, după ce o serie de reguli ale programelor au fost modificate recent, la casarea unei mașini, în cazul programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.000 de lei (pentru două mașini casate, prima este de 10.000 de lei), în timp ce, în cazul programului Rabla Plus, ecotichetul are valoarea de 51.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen (54.000 în cazul casării a două mașini) și 26.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini hibride (29.000 pentru casarea a două mașini).
În plus, dacă se casează mașini foarte vechi, cu nivel mare de poluare, se pot obține 1.500 de lei în plus față sumele amintite.
În cazul Rabla Plus, din acest an, prețul mașinilor electrice ce pot fi cumpărate prin program este plafonat. Concret, acum pot fi cumpărate mașini pur electrice, hibride sau cu pilă de combustie cu hidrogen a căror valoare nu depășește suma de 75.000 de euro.
Potrivit ghidurilor de finanțare ale celor două programe (Ordinul Ministerului Mediului nr. 324/2020 - Rabla Clasic și Ordinul nr. 323/2020 - Rabla Plus), beneficiază fie de o primă de casare (Rabla Clasic), fie de un ecotichet (Rabla Plus) solicitantul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- are domiciliul sau reședința în România;
- are îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
- s-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând nota de înscriere;
- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat;
- a radiat din evidența circulației autovehiculul uzat;
- a prezentat producătorului validat informații privind distrugerea și radierea din evidența circulației a autovehiculului uzat;
- achiziționează autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Comentarii articol (4)