Regulile programelor Rabla Clasic și Rabla Plus au suferit mai multe modificări de-a lungul ultimelor luni, cele mai recente fiind oficializate în această săptămână.
Ce sume se pot obține de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi
În cazul programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat și de 10.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.
O noutate apărută acum câteva zile e reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare de la maximum 155 g CO2/km, cât era înainte, la maximum 150 g.
În plus, la prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri:
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/ km în sistem WLTP;
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/ GNC;
- 3.000 lei se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/ sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/ km în sistem WMTC.
Autovehiculele noi cumpărate prin Rabla Clasic nu pot depăși valoarea de 60.000 euro (TVA inclus), în timp ce mașinile cumpărate prin Rabla Plus nu pot depăși valoarea de 70.000 de euro (TVA inclus).
Condiții pentru solicitarea stimulentelor
După cum stabilesc ghidurile de finanțare ale celor două programe (Ordinul Ministerului Mediului nr. 324/2020 - Rabla Clasic și Ordinul nr. 323/2020 - Rabla Plus), beneficiază fie de o primă de casare - Rabla Clasic, fie de un ecotichet - Rabla Plus solicitantul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- are domiciliul sau reședința în România;
- are îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
- s-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând nota de înscriere;
- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat;
- a radiat din evidența circulației autovehiculul uzat;
- a prezentat producătorului validat informații privind distrugerea și radierea din evidența circulației a autovehiculului uzat;
- achiziționează autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
O altă noutate apărută recent este și obligația ca producătorii validați să aplice pe luneta autovehiculelor achiziţionate prin programele Rabla un autocolant (fără a restrânge sau estompa vizibilitatea sub limita legal admisă).
Totodată, beneficiarii de finanțări vor fi obligaţi să îl menţină şi să îl întreţină în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului. Practic, această obligație va fi asumată de fiecare beneficiar al unei astfel de finanțări printr-o declarație pe proprie răspundere.
Comentarii articol (0)