Acum ceva vreme s-a stabilit ca persoanele ce găzduiesc cetățeni străini ce au de suferit din cauza războiului din Ucraina să poată deduce o parte din cheltuielile cu cazarea și hrana acestora. Printr-o ordonanță apărută spre jumătatea lunii aprilie, Guvernul a decis ca această regulă să se schimbe începând cu luna mai, iar cei ce pot primi bani de cazare să fie chiar refugiații din Ucraina. Suma pe care o pot primi cetățenii străini, începând din mai, a fost stabilită recent, prin hotărâre de Guvern. Suplimentar, de azi începe plata sumelor necesare decontării cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților, pentru lunile ianuarie-martie, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Regulile privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de
OUG 15/2022, s-au modificat din aprilie, potrivit
OUG 22/2023, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca până acum.
Apropo de cei ce au găzduit refugiați din Ucraina, ordonanța stabilește ce se-ntâmplă în continuare în ceea ce-i privește. Mai exact, persoanele fizice care au găzduit, până la data de
30 aprilie 2023, refugiați din Ucraina, beneficiază de decontarea sumelor privind hrana și cazarea la cerere, termenul pentru depunerea acestora fiind de 30 de zile de când ordonanța devine aplicabilă, adică până pe 13 mai 2023.
Pe de altă parte,
potrivit IGSU, din 12 mai începe plata sumelor necesare decontării cheltuielilor cu hrana și cazarea,
"aferente lunilor ianuarie, februarie și martie ale anului curent".
Concret, ordonanța prevede că
“familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană”.
Decizia despre care se vorbește în document este, de fapt,
Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare.
Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare au fost stabilite recent, prin
HG 368/2023.
În plus, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive prevăzute mai sus, refugiații din Ucraina pot beneficia de o sumă forfetară, pentru acoperirea cheltuielilor de
cazare,
până la finalul anului 2023.
Banii se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege, potrivit ordonanței, grupul de persoane format din soți, părinte/ părinți și/ sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.
În schimb, noile reguli nu se aplică persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în România, în cazul cărora se aplică normativele în vigoare specifice fiecărei categorii în parte, și cele cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară.
Prin OUG 15/2022, s-a stabilit anul trecut că cei ce găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina,
pot deconta 20 de lei pe zi pentru hrana acestora și de 50 de lei pe zi pentru cazare, pentru fiecare persoană în parte.
Potrivit informațiilor ce se regăsesc în preambulul actului normativ, schimbarea era absolut necesară, deoarece vechiul sistem presupunea accesarea fondurilor de către persoanele fizice care puneau la dispoziția acestora spații locative cu destinația de locuință,
“aspect care creează premisele unor dezechilibre sub aspectul ofertei și, implicit, al nivelului cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”.
Comentarii articol (7)