Recenta actualizare a indemnizațiilor de delegare și detașare pentru sistemul de stat, care duce indirect la o majorare a diurnelor netaxabile în sistemul privat, a venit cu o dilemă pentru fiscaliști. De ce? Pentru că a apărut o interpretare conform căreia majorarea nu s-ar aplica la privat din cauză că a venit prin ordin de ministru, nu prin hotărâre a Guvernului. Însă ideea este că chiar HG-ul cu diurnele permite actualizarea cuantumurilor sale direct prin ordin.
Așa cum scriam recent, diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară, ce este prevăzută prin HG 714/2018, s-a majorat de la
1 aprilie 2023 prin Ordinul Ministerului Finanțelor 1.235/2023. Automat, asta înseamnă că
s-a majorat indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară - de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei s-a ajuns la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei.
În acest context, în spațiul public a apărut interpretarea eronată că majorarea diurnei nu se aplică pentru suma netaxabilă acordată la privat, pe motiv că în Codul fiscal scrie că nivelul indemnizațiilor trebuie „adoptat” prin HG.
Însă la articolul 2 din
HG 714/2018 scrie explicit că
Finanțele au permisiunea să actualizeze cuantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare din aceasta direct prin ordin. De ce? Din rațiuni de simplificare a procesului de emitere a actelor normative - o hotărâre a Guvernului necesită un proces de elaborare și aprobare mai complex și mai lung decât în cazul unui ordin de ministru.
„În funcție de evoluția indicelui prețurilor de consum, în cazul în care rezultă o modificare mai mare de 10% a acestuia, Ministerul Finanțelor Publice poate actualiza cuantumul indemnizației de deplasare, indemnizației de detașare și al alocației de cazare, prevăzute de prezenta hotărâre. Actualizările (...) se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, prevede hotărârea prin care sunt stabilite diurnele bugetarilor. Iar
ordinul dat recent de Finanțe vine fix în baza acestei prevederi legale.
În același timp, în
Codul fiscal (la articolele 76, 139, 157 și 220^4) scrie că e vorba de
„nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice”. Practic, ordinul de ministru a actualizat direct cuantumurile din HG, astfel că
acestea rămân, în continuare, stabilite prin HG, chiar dacă actualizarea lor a venit prin ordin.
În orice caz, acesta nu este singurul caz în care cuantumul unei sume prevăzute de o lege, o ordonanță sau o hotărâre de Guvern poate fi actualizat periodic direct printr-un act normativ de nivel inferior. De exemplu,
Legea biletelor de valoare permite indexarea cuantumurilor tichetelor direct prdin ordin de ministru - tocmai pentru a nu fi nevoie, la fiecare modificare de cuantum, de trecerea prin procesul complex și de durată de inițiere, dezbatere și adoptare a unei legi.
Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Totodată, diurnele netaxabile au, din 2022, și o a doua limită - trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii, sănătate și muncă.
Comentarii articol (1)