Apoi, limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:
- pe autostrăzi - 130 km/h;
- pe drumurile expres - 120 km/h;
- pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
- pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.
Pe de altă parte, viteza maximă admisă este de 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri în cazul motocicletelor cu cilindree maximă de 125 cmc (categoria A1), cvadriciclurilor a căror masă nu depășește 450 kg și echipate cu un motor a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW (categoria B1) și al autovehiculelor a căror masă totală maximă autorizată depășește 3.500 kg, dar nu este mai mare de 7.500 kg, și care sunt proiectate și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afară de conducătorul auto (categoria C1).
Tractoarele agricole sau forestiere și mopedele au voie să meargă, pe drumurile din afara localităților, cu cel mult 45 km/h.
Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci trebuie să fie cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.
De asemenea, cu viteză mai mică trebuie să conducă în afara localităților (cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse) și șoferii care au mai puțin de un an de experiență de conducere sau persoanele care fac pregătirea practică pentru a obține permisul de conducere.
Șoferii care depășesc viteza maximă admisă riscă, în funcție de cât de mult se abat de la viteza legală, amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. Concret, amenzile sunt de:
- 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă) - depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
- 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă) - pentru depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
- 870 - 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă) - pentru depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
- 1.305 - 2.900 de lei (de la nouă la 20 puncte-amendă) - pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
Șoferii care depășesc cu mai mult de 70 km/h viteza maximă admisă pe sectorul respectiv de drum riscă aceeași amendă ca mai sus și suspendarea permisului auto timp de 120 de zile.
„În perioada 17-23 aprilie 2023, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfășurată acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă”, apare într-un anunț recent al Poliției Române.
În plus, la jumătatea acțiunii, respectiv pe 21 aprilie 2023, va avea loc operațiunea Speed Marathon, în cadrul căreia toți polițiștii rutieri vor acționa pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare pe care le are Poliția Română în dotare.
Comentarii articol (0)